ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

«Εισαγγελείς» με κουκούλες

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Η επιδίωξη της πλειοψηφίας (Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) στην προανακριτική επιτροπή ήταν φανερή από την αρχή. Μόνον αφελείς δεν ήθελαν να τη δουν. Οι τύποι που παριστάνουν τους αδέκαστους και ανεξάρτητους εισαγγελείς είναι εκεί για να υπηρετήσουν τη γραμμή των κομμάτων τους: «Δεν υπάρχει..
σκάνδαλο παρά μόνον σκευωρία».
Απέκλεισαν με το έτσι θέλω (πλειοψηφία είναι και κάνουν ό,τι γουστάρουν) δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκης, Τζανακόπουλος) επειδή είχαν εμπλοκή στην υπόθεση και πρέπει να έρθουν ως μάρτυρες. Δηλαδή, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που έχουν δημοσίως δηλώσει την άποψή τους για το επίμαχο ζήτημα (σκευωρία) είναι υπεράνω υποψίας; Στην επιτροπή συμμετέχει βουλευτής-δικηγόρος που είναι συνήγορος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει μηνύσει τον Παπαγγελόπουλο, και αυτός ο βουλευτής-δικηγόρος στις συνεδριάσεις της επιτροπής το παίζει αμερόληπτος κριτής.
Κάλεσαν για μάρτυρες κατηγορούμενους, ύποπτους, καταδικασμένους από πειθαρχικά όργανα του κλάδου τους και διευρύνουν το κατηγορητήριο κατά του Παπαγγελόπουλου στηριζόμενοι σε καταγγελίες χωρίς στοιχεία πρώην και νυν εισαγγελέων, σε... ακλόνητα επιχειρήματα του τύπου «άκουσα», «μου είπαν», «κυκλοφορεί η φήμη» και στη μνησικακία συναδέλφων του Παπαγγελόπουλου άσχετων με την εξεταζόμενη υπόθεση, ξεφτιλίζοντας κάθε έννοια σοβαρότητας, κάθε έννοια δικαίου.
Τώρα θέλουν να καλέσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς καμία προστασία. Αν τους περάσει και αν οι μάρτυρες δεχτούν να πάνε, άραγε σε πόσα λεπτά της ώρας μετά την κατάθεσή τους θα διαρρεύσουν τα στοιχεία τους, ίσως και οι φωτογραφίες τους;
Ο στόχος τους είναι προφανής. Δεν επιθυμούν διαλεύκανση της βρόμικης αυτής ιστορίας γιατί είναι μπλεγμένα στελέχη των δύο κομμάτων. Επιχειρούν να τα προστατεύσουν πάση θυσία παραβιάζοντας ακόμη και τον νόμο, ακόμη και την ευρωπαϊκή πρακτική, αδιαφορώντας για τη γνώμη που θα σχηματίσουν οι πολίτες για τη διαδικασία.
Αναρωτιέμαι, αν ευδοκιμήσει η προσπάθειά τους, θα βρεθεί στο μέλλον κάποιος πολίτης που θα σπεύσει να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς; Γιατί να το κάνει; Γιατί να διακινδυνεύσει; Γιατί να βάλει την οικογένειά του σε περιπέτειες; Θα λειτουργήσει με το κλασικό σκεπτικό: «εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;». Θα ικανοποιηθούν τα δύο κόμματα με την παραπομπή του Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο; Δεν το νομίζω.
Η ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και οι φανατικοί αντιΣΥΡΙΖΑ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι ο Τσίπρας θα μείνει στο απυρόβλητο. Κινούνται δραστήρια στο παρασκήνιο προκειμένου να οδηγήσουν και τον τέως πρωθυπουργό στο εδώλιο, όπως άλλωστε τους συμβουλεύουν ορισμένοι δημοσιολόγοι.
Δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν τους συμφέρει. Αν κάποιος τους εγγυηθεί ότι με τον τρόπο αυτόν θα πετύχουν την πολιτική εξουδετέρωσή του, θα το προσπαθήσουν. Φοβούνται μήπως τον ηρωοποιήσουν και γι’ αυτό προβληματίζονται. Δεν θέλουν να βάλουν τα χεράκια τους και να βγάλουν τα ματάκια τους. Πάντως, τεχνογνωσία υπάρχει. Μπορούν να αντιγράψουν το μοντέλο του Μπολσονάρο (Βραζιλία), του Μάκρι (Αργεντινή), της Ανιές (Βολιβία).

ΥΓ.: Η κ. Τουλουπάκη πότε θα αποφασίσει τι θα κάνει με τους φακέλους των δύο πολιτικών (Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης); Στο αρχείο ή στη Δικαιοσύνη; Τι θα κάνει με τους χιλιάδες γιατρούς που είναι γραμμένοι στα κατάστιχά της για μίζες από τη Novartis;

ΥΓ.2: Το ΚΚΕ είναι, λέει, από θέση αρχής κατά των προστατευόμενων μαρτύρων. Γιατί; Περιμένει από τον μέσο πολίτη να συμπεριφερθεί ως ήρωας αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος; Δεν είναι όλοι θαρραλέοι όπως οι κομμουνιστές την περίοδο της παρανομίας. Και σε τελική ανάλυση, αυτού του τύπου οι «κουκουλοφόροι» δεν έχουν καμία σχέση με τους κουκουλοφόρους της Κατοχής. Εκείνοι κάρφωναν πατριώτες, αυτοί ισχυρίζονται ότι θέλουν να βοηθήσουν να εξιχνιαστούν υποθέσεις διαφθοράς. Αν υπάρξει αμφιβολία για τις προθέσεις τους, μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

 το κείμενο του Τάσου Παππά είναι από  την ΕφΣυν