ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Καμμιά ποινική ευθύνη για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Συνεχίζουν να είναι προστατευόμενοι είτε εμφανιστούν είτε όχι στην Προανακριτική

Δεν έχουν ποινικές ευθύνες οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ η μη προσέλευσή τους δεν συνιστά λόγο για την άρση της προστασίας, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενους μάρτυρες, όπως στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση»..
 Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας.
Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να αρθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν, εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.
Σε κάθε περίπτωση και για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς ενώ στην επιστολή-αναφορά, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» που δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ προκειμένου να εξεταστεί από την αντιπροσωπεία της ειδικής προανακριτικής επιτροπής που ερευνά για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο..

Τι υποστηρίζουν από την ΕΛΑΣ

Πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ λένε για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες ότι υπήρχε εισαγγελική διάταξη στην οποία προβλεπεται να εμφανίζονται στη δικογραφία με πλασματικό όνομα και οι καταθέσεις τους να γίνονται με αλλαγμένη την φωνή.
Κατά τις ίδιες πηγές ούτε ο «Μάξιμος Σαράφης» ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» είχαν αστυνομική προστασία, ενώ δεν είχαν αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.