ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Τα βραβεία της τρίτης Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ

Στιγμιότυπο από τον 37ο κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας / Τατιάνα Μπόλαρη
PRESS_Photostories 2019

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει τα βραβεία της τρίτης Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα, με τίτλο #PRESS_photostories. Τα δεδομένα του διαγωνισμού:
Εβδομήντα δύο φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπέβαλαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ περισσότερες από..
600 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: 1. Πολιτική, 2. Κοινωνία, 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), 4. Αθλητισμός, 5. Περιβάλλον
Η επιλογή των φωτογραφιών που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, όπως και όσων αποσπούν βραβεία ή επαίνους, έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε πολύωρη συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.
Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν: ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο φωτορεπόρτερ  Μιχάλης Παππούς, ο αρχιτέκτονας και φωτογράφος  Άρις Γεωργίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιάννης Κολαξίζης, ο φωτογράφος και εκδότης Τάσος Σχίζας, η δημοσιογράφος Χριστίνα Χαλεπλίδου και η αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, δημοσιογράφος Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.
Οι 127 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14 Λαδάδικα), από τις 13 έως τις 28 Μαρτίου 2020.

Τα βραβεία

Σε καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000€ και δύο που αποσπούν επαίνους εκτός της κατηγορίας Αθλητισμός που έπαινο απέσπασε μία φωτογραφία.
Mία φωτογραφία χαρακτηρίστηκε PRESS_photo 2019 με χρηματικό έπαθλο 2.000€.
Τα βραβεία αναλυτικά (σημειώνεται και η λεζάντα κάθε φωτογραφίας):
#PRESS_photo 2019
Τατιάνα Μπόλαρη
 
Στιγμιότυπο από τον 37ο κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας: Τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο (11 Νοεμβρίου 2019) 

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Πολιτική
Δημήτρης Καπάνταης

Διαδηλωτής απωθεί άνδρα των ΜAT σε επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (5 Οκτωβρίου 2019)

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτική
Αλέξανδρος Αβραμίδης

Μοναχός που κρατάει εικόνα της Παναγίας σκουπίζει τα μάτια του από τα δακρυγόνα που έριξε η Aστυνομία σε διαμαρτυρία για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα (20 Ιανουαρίου 2019)

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτική 
Γιάννης Λιάκος

Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου (10 Ιανουαρίου 2019)

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Κοινωνία
Άγγελος Μπαράι

Πυροσβεστικό ελικόπτερο ρίχνει νερό σε πυρκαγιά λίγο έξω από την πόλη της Ραφήνας, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, πρώτη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κοινωνία
Λευτέρης Παρτσάλης

Ο Σοχράπ και ο Ρουστάν, δίδυμοι 12 ετών από το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει με την οκταμελή οικογένειά τους στο νησί της Λέσβου και ζουν στον καταυλισμό της Μόριας (1 Δεκεμβρίου 2019)

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κοινωνία
Ηλίας Μάρκου

Ο βοσκός της Λαγκάδας (1 Δεκεμβρίου 2019)

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Πολιτισμός
Άρης Βαφειαδάκης

Αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο

EΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτισμός
Γιώργος Βιτσαράς

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα (21 Απριλίου 2019)

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτισμός
Λευτέρης Παρτσάλης

Περφόρμερ από το καραβάνι Ambulans Théâtre, που ξεκίνησε από τη Γαλλία με προορισμό το Πλοβντίβ της Βουλγαρίας, κάθεται στο βαγόνι του κατά τη διάρκεια στάσης έξω από τα Τρίκαλα (24 Μαρτίου 2019)

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Αθλητισμός
Γιάννης Μωυσιάδης

Ποδοσφαιριστές μονομαχούν στη λάσπη, στον αγώνα Ηρακλής Αμπελοκήπων – Ολυμπιακός Κυμίνων για το πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ (30 Ιανουαρίου 2019)

Έπαινος στην κατηγορία Αθλητισμός
Πάρης Σαρρηκώστας

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη διοργάνωση Davis Cup 2019 στην Αθήνα

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Περιβάλλον
Άγγελος Τζωρτζίνης

Καμένο δάσος μετά τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη, στο νησί της Εύβοιας (14 Αυγούστου 2019)

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Περιβάλλον
Βασίλειος Αγοραστός

Χορευτές των αιθέρων πάνω από τη λίμνη Κάρλα (26 Νοεμβρίου 2019)

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Περιβάλλον
Γιώργος Καραχάλης
 
Κάτοικος προσπαθεί να βοηθήσει στην κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην Εύβοια (13 Αυγούστου 2019)

Τα βραβεία και οι έπαινοι θα απονεμηθούν στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.