ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η κάμερα της ΕΡΤ ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 30.000 νησιώτες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο..
οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Επίσης για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και τον επαναπατρισμό των προσφύγων.
Επίσης το συνεργείο της ΕΡΤ προσέγγισε δια θαλάσσης και κατέγραψε τα δυσπρόσιτα σημεία της διαφυγής, που επιλέγονταν για να μην εντοπιστούν οι πρόσφυγες από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζονται έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.
Ημερομηνία μετάδοσης: 17 Ιουλίου 2019, επέτειος της ικαριακής επανάστασης και απελευθέρωσης του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό
Ώρα μετάδοσης: 13 από την ΕΡΤ2

Δημοσιογραφική έρευνα και παρoυσίαση: Νάσος Μπράτσος
σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Τούμπης
μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας
κάμερα: Ανδρέας Λιακόπουλος
ηχολήπτης: Αντώνης Κυπραίος
Στο πρώτο μέρος μιλούν:
Χριστόδουλος Σταυρινάδης – το προσφυγόπουλο που έγινε Δήμαρχος Ικαρίας (2010-2014)
Μάκης Καβουριάρης – πρόσφυγας πολέμου, Πανεπιστημιακός
Πάτρα Σιμάκη – Σπέη, πρόσφυγας πολέμου
Μαρία Σπανού – Πατεράκη, πρόσφυγας πολέμου
Μαρία Τσαντέ – απόγονος προσφυγικής οικογένειας
Αντιγόνη Ρωμυλίου – πρόσφυγας πολέμου & στρατιωτική νοσοκόμα στη Μέση Ανατολή
Κούλα Καβουριάρη και Πολυξένη Τριπόδη – παρέμειναν και περιγράφουν τις συνθήκες ζωής που οδήγησαν στην προσφυγιά
Στέλιος Σταμούλος – Δήμαρχος Ικαρίας (2014-2019)