ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Τρελοί ή γνωστικοί;

της Νόρας Ράλη

«Ψυχικά νοσούντες» είχε αποκαλέσει πριν από έναν χρόνο όσους αντιστάθηκαν στη δικτατορία η νυν υφυπουργός Εργασίας της Ν.Δ., Δόμνα Μιχαηλίδου. Δεν θέλω όμως να νομίσεις ότι είναι μια «κακιά δεξιά» που θέλει τους αριστερούς στα ξερονήσια. Οχι. Στα ξερονήσια δεν τους θέλει (φαντάζομαι), γιατί, όπως είπε την ίδια μέρα που ξεστόμισε και..
τα άλλα «επιστημονικά και πένθιμα» (μια παρουσίαση βιβλίου ήταν πέρυσι τον Απρίλη. Και μόνο ο τίτλος του είναι ενδεικτικός: «Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;»), είχε θείους στη Μακρόνησο και φίλους της οικογένειάς της. Φαντάζομαι εννοούσε από την πλευρά των εξορισθέντων... Στα ξερονήσια, λοιπόν, δεν τους θέλει. Εκτός εξουσίας όμως, σίγουρα. Και εντός ασύλου ίσως.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τα όσα ξεστόμισε η όχι ακόμη «νυν» τότε, υφυπουργός Εργασίας; «Εχουμε μια αγιοποίηση του αγώνα της δικτατορίας», είπε. «Εχουμε μια σχέση η οποία καταρρίπτει τις διαστάσεις που της ανήκουν, αυτή της αντίστασης και παίρνει διαστάσεις υπερβολής», ξαναείπε.

«Ακούω συνέχεια “ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς”, “ιστορικός αγώνας” και αναρωτιέμαι για ποια ιστορία μιλάμε, ποιος έγραψε αυτή την ιστορία; Την έγραψαν αυτοί οι άνθρωποι των οποίων η απώλεια του αισθήματος δικτατορίας (;) είναι αντίστοιχο με μια απώλεια δικού τους ανθρώπου; Και ποιοι; Αυτοί οι οποίοι είναι οι ψυχικά νοσούντες;». Το 'πε κι αυτό.

...Χτυπάγανε από τότε οι καμπάνες κι εμείς νομίζαμε ότι αλλού γινόταν ο γάμος. Τώρα, με τις ίδιες καμπάνες να χτυπούν, τη βάλαμε «νυφούλα» -στο υπουργείο Εργασίας κιόλας!

Απ' αυτούς ήταν και ο ίδιος. Από τους «ψυχικά νοσούντες» που αντιστάθηκαν επί χούντας. Τότε, επί χούντας, μαζί με άλλους (όχι και πολλούς), ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΣΦΕΑ -Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974) είχε πάρει αποβολή από το Πανεπιστήμιο (επειδή ήταν ενάντια στη χούντα, επί χούντας).

«Η αποβολή ανεστάλη λίγες μέρες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αμέσως μας κάλεσαν να παρουσιαστούμε στο στρατό. Οσοι διεκδικούσαμε αναβολή λόγω σπουδών, μας έστειλαν στην ψυχιατρική κλινική του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου. Εκεί, ο διευθυντής της κλινικής, γιατρός με τον βαθμό του ταγματάρχη, μας είπε: “Επειδή σας θεωρώ πιο φυσιολογικούς απ' όλους μας, θα πρέπει να σκίσω τα πτυχία μου αν είναι να σας δώσω αναβολή για ψυχικούς λόγους. Αυτό που θα κάνω, μια και τώρα βγήκατε από τη φυλακή, είναι να σας δώσω αναρρωτική για λίγο και κάντε ό,τι καταλαβαίνετε”».

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ένας αρχίατρος επί χούντας, όσους αντιστάθηκαν σε αυτή, τους έβρισκε «φυσιολογικούς», για να έρθει, σχεδόν 40 χρόνια μετά, μια δημοκρατικά εκλεγμένη υπουργός της Ν.Δ. πλέον, να τους χαρακτηρίσει «ψυχικά νοσούντες».

- το κείμενο της Νόρας Ράλη είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών / Tρίτη Ματιά