ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις όλου του κόσμου στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ

Είκοσι μία Ενώσεις Συντακτών-μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), που αριθμεί πέραν των 600.000 συντακτών παγκοσμίως, από τις ΗΠΑ και το Περού μέχρι τη Ρωσία, τη Μ. Βρετανία, την Τουρκία, τη Σομαλία και την Αυστραλία, με επιστολές τους προς την ΕΣΗΕΑ, τον ΕΔΟΕΑΠ και την ΕΣΠΗΤ, εκφράζουν την αμέριστη..
αλληλεγγύη τους στο ελληνικό αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό ταμείο, αποδεικνύοντας το διεθνές ενδιαφέρον για τον ΕΔΟΕΑΠ. Οι Ενώσεις διατρανώνουν την ανάγκη διατήρησης της εισφοράς 2% που καταβάλλουν οι εργοδότες των ΜΜΕ, οι οποίοι ζητούν την ακύρωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ στις 24 Ιουνίου και έως τις 15 Ιουλίου κατατίθενται τα υπομνήματα των διαδίκων.
Ανάμεσα στις Ενώσεις που χαρακτηρίζουν την εισφορά 2% «μεγάλη κοινωνική κατάκτηση» και την «προσπάθεια των εργοδοτών να υπονομεύσουν τον ΕΔΟΕΑΠ πόλεμο εναντίον της ελευθερίας του Τύπου» βρίσκονται και μεγάλες Ενώσεις Συντακτών, όπως η Unifor του Καναδά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική Ένωση του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα και εκπροσωπεί 315.000 εργαζόμενους και η Ένωση Ρώσων Δημοσιογράφων (RUJ), με 70.000 μέλη. Η δυναμική της RUJ είναι πολύ μεγάλη στη ρωσική κοινωνία, με μέλη της όπως ο Eugene Primakov (Ευγένιος Πριμακόφ) να εκλέγονται πρωθυπουργοί της χώρας.

Επίσης, η Ένωση Ινδών Δημοσιογράφων (IJU), με 25.000 μέλη, τρεις εκπρόσωποι της οποίας συμμετέχουν στην ινδική Βουλή ως εποπτεύοντες των θεμάτων ΜΜΕ. Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (ver.di), μέλος της οποίας ήταν ο (αποθανών) ιστορικός Γερμανός καγκελάριος (από το 1969 έως το 1974), Willy Brandt (Βίλι Μπραντ). Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανιταλική Ένωση Δημοσιογράφων (FNSI), με μέλη της όπως ο Ρομπέρο Σαβιάνο που θεωρείται παγκοσμίως ειδήμων στην αποκάλυψη θεμάτων κατά της μαφίας (για αυτό και βρίσκεται υπό συνεχή αστυνομική προστασία, προκαλώντας την παρέμβαση και στήριξη των βραβευμένων με Νόμπελ Ορχάν Παμούκ, Ντάριο Φο, Γκίντερ Γκρας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Ντέσμοντ Τούτου και Ρίτα Λεβί Μονταλτσίνι) και η Federica Angeli («La Repubblica») η ζωή της οποίας γυρίστηκε σε ταινία το 2008 («Α mano disarmata»).
Υπέρ της διατήρησης του 2% τάσσεται επίσης και η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Μ. Βρετανίας και Ιρλανδίας (NUJ), ενημερώνοντας τα μέλη της που εργάζονται, μεταξύ άλλων, σε Μέσα Ενημέρωσης όπως οι «Financial Times» και οι «Irish Times».





Αναλυτικά, επιστολές συμπαράστασης, ζητώντας τη διατήρηση της εισφοράς 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, απέστειλαν οι:
  1. Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράφει η Michel Stanistreet Γενική Γραμματέας NUJ Η.Β.
  2. Ιταλική Εθνική Ομοσπονδία Τύπου, υπογράφει ο Rafaelle Lorusso Γενικός Γραμματέας
  3. Εθνική Συνδικαλιστική Ένωση Δημοσιογράφων CFDT Γαλλίας, υπογράφει ο Richard Hecht Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας CFDT-journalistes.
  4. Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφει ο Seamus Dooley, Γραμματέας Ιρλανδίας Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων NUJ.
  5. Εθνική Ένωση Συγγραφέων (ΝWU, UAW LOCAL 1981) ΗΠΑ, υπογράφει ο Larry Goldbetter, Πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων (ΝWU, UAW LOCAL 1981.
  6. Οργάνωση Δημοσιογράφων Σερβίας (UNS), υπογράφει ο Vladimir Radomirovic Πρόεδρος Οργάνωσης Δημοσιογράφων Σερβίας (UNS).
  7. Ένωση Ρώσων Δημοσιογράφων (RUJ), υπογράφει ο Tim Safir, Εκτελεστικός Γραμματέας Ένωσης Ρώσων Δημοσιογράφων (RUJ) και Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).
  8. Εθνικό Συνδικάτο Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT), υπογράφει ο Bghouri Neji, Πρόεδρος Εθνικού Συνδικάτου Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT)
  9. Εθνική Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Βραζιλίας (FENAJ), υπογράφει η Maria Jose Braga, Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Βραζιλίας (FENAJ).
  10. Εθνική Ένωση Σομαλών Δημοσιογράφων (NUSOJ), υπογράφει ο Omar Faruk Osman Γενικός Γραμματέας Εθνικής Ένωσης Σομαλών Δημοσιογράφων (NUSOJ),
  11. Εθνική Οργάνωση Δημοσιογράφων του Περού, υπογράφει η Juliana Lainez Otero Γενική Γραμματέας Εθνικής Οργάνωσης Δημοσιογράφων του Περού
  12. Ισπανική Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων (FAPE), υπογράφει ο Luis Menendez Εκπρόσωπος στις Διεθνείς Οργανώσεις Ισπανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογραφικών Ενώσεων (FAPE).
  13. Συμμαχία ΜΜΕ Ψυχαγωγίας & Τεχνών (ΜΕΑΑ) Αυστραλίας, υπογράφει ο Paul Murphy, Γενικός Διευθυντής Συμμαχίας ΜΜΕ Ψυχαγωγίας & Τεχνών (ΜΕΑΑ).
  14. Συνδικάτο των Δημοσιογράφων (SDJ) Πορτογαλίας, υπογράφει η Sofia Branco, Πρόεδρος Συνδικάτου των Δημοσιογράφων (SDJ).
  15. Εθνικό Συνδικάτο Μαροκινού Τύπου (SNPM), υπογράφει ο Abdellah El Bakkali, Πρόεδρος Εθνικού Συνδικάτου Μαροκινού Τύπου (SNPM).
  16. Ένωση Ινδών Δημοσιογράφων (IJU), υπογράφει η Sabina Inderjit, Γενική Γραμματέας Ένωσης Ινδών Δημοσιογράφων (IJU).
  17. Ένωση Εργαζομένων στα ΜΜΕ και στον Τύπο της Τουρκίας (DISK Basin Is), υπογράφει ο Ali Ali Ergin Demirhan, μέλος Συμβουλίου Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ και στον Τύπο της Τουρκίας.
  18. Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (ver.di), υπογράφει η Cornelia Berger Επικεφαλής – Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ver.di.
  19. Συνδικαλιστική Ένωση Καναδά UNIFOR, υπογράφει η Jennifer Moreau Γραμματέας – Ταμίας Τμήματος 2000, Εθνικού Συμβουλίου ΜΜΕ της UNIFOR και εκπρόσωπος Βορείου Αμερικής στην Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
  20. Ένωση Δημοσιογράφων Παναμά, υπογράφει ο Filemon Medina Ramos Γενικός Γραμματέας Ένωσης Δημοσιογράφων Παναμά.
  21. Ένωση Συντακτών Κύπρου, υπογράφει ο Γιώργος Φράγκος, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.