ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Τέλος στα δόλια σχέδια Σαραντόπουλου για την Απογευματινή

Δικαίωση για τους εργαζομένους της ιστορικής εφημερίδας

Τελεσίδικη είναι πλέον η απόρριψη από τη Δικαιοσύνη της τρίτης αίτησης πτώχευσης της «Απογευματινής», οι εργαζόμενοι της οποίας συνεχίζουν τον αγώνα τους.
Με την ελπίδα -όπως γράφουν σε παρέμβασή τους- μία δική τους τελική δικαίωση και οριστική νίκη κατά του εργολάβου- εκδότη Κώστα Σαραντόπουλου να βάλει φρένο και σε άλλα σχέδια στο δοκιμαζόμενο χώρο του Τύπου...
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει ο κ. Σαραντόπουλος με την αναστολή έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας της κεντροδεξιάς το 2010 είχε απορριφθεί πανηγυρικά..
το 2011. Ο εργολάβος εκδότης -ελλείψει προφανώς επιχειρημάτων- την άφησε να τελεσιδικήσει, κατέθεσε δεύτερη που την απέσυρε όταν συνειδητοποίησε ότι τον πήραν χαμπάρι οι εργαζόμενοι και τελικά κατέθεσε και τρίτη.
Η απόρριψη της τρίτης αίτησης δεν ήταν απλώς κατηγορηματική. Ο δικαστής όχι μόνο «πάτησε» στο σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης, αλλά επιβεβαίωσε εκ νέου και επιπροσθέτως τη δολιότητα. Αναγνώρισε ουσιαστικά ότι ο κ. Σαραντόπουλος μόνο προσχηματικά μπορούσε να κάνει μήνυση κατά της εφημερίδας της οποίας ήταν στην πραγματικότητα -και παρά το προκάλυμμα της Α.Ε.- ο μόνος ιδιοκτήτης.
Εκτίμησε τέλος ότι αποδείχθηκε πως στόχος του εργολάβου-εκδότη ήταν να ξεφορτωθεί τους εργαζομένους προκειμένου να ανοίξει την εφημερίδα ξανά με άλλο μανδύα και απέρριψε την αίτηση ως δόλια, προσχηματική και με σκοπιμότητες.
Το δικαστήριο σημειώνει ειδικότερα ότι οι αγωγές του διευθύνοντος συμβούλου της «Απογευματινής Α.Ε.» Κώστα Σαραντόπουλου και του υιού του Γιώργου Σαραντόπουλου, με τις οποίες ζητούσαν πίσω χρήματα από δάνειο προς την εφημερίδα «είναι προσχηματικές με στόχο να δικαιολογήσουν την υπό κρίση αίτηση-δήλωση παύσης πληρωμών δεδομένου ότι κύριος μέτοχος της αιτούσης με ποσοστό 99,85% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου είναι η κυπριακή εξωχώρια (off shore) εταιρεία με την επωνυμία "Lakehouse Investments LDT" η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της οικογένειας του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου είτε αμέσως, είτε διά τρίτων παρένθετων προσώπων».
Εδώ το δικαστήριο αναφέρεται στην καταγγελία που έχουν καταθέσει από το 2011 για διακίνηση μαύρου χρήματος, εργαζόμενοι της «Απογευματινής» στο ΣΔΟΕ, το οποίο όμως, δύο χρόνια μετά, ακόμη ερευνά... Μάλιστα οι εργαζόμενοι σχολιάζουν με απορία πως όταν ρώτησαν αρμοδίως γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη πόρισμα, έλαβαν την απάντηση «τι σας ενδιαφέρει, μήπως θα πάρετε λεφτά;» λες και -όπως σημειώνουν- ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα δεν τους αφορά. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι είναι απορίας άξια τέτοια απροθυμία από το ΣΔΟΕ, του οποίου ο προηγούμενος προϊστάμενος κ. Διώτης διώκεται τώρα ποινικά για τη λίστα Λαγκάρντ.
Το δικαστήριο χαρακτηρίζει επίσης προφανές «ότι η υπό κρίση αίτηση-δήλωση παύσης πληρωμών ασκήθηκε καταχρηστικά προκειμένου να αποφύγει η διοίκηση της αιτούσης να καταβάλει τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά στους κυρίως παρεμβαίνοντες, αλλά και για να εξυπηρετηθούν σκοποί ξένοι προς αυτόν της πτωχεύσεως, όπως η ενδεχόμενη επανακυκλοφορία της εφημερίδας "Απογευματινή" από τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση της αιτούσης, αλλά υπό το μανδύα διαφορετικού επιχειρηματικού φορέα».
Εκτιμά μάλιστα ότι «η αιτούσα εξακολουθεί να είναι μία βιώσιμη επιχείρηση δεδομένου ότι η εφημερίδα "Απογευματινή" είναι μια από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Ελλάδας και ένα από τα πιο εμπορικά ονόματα (brand name) στο χώρο των έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης».
- Κυριακάτικη Eλευθεροτυπία