ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ο «δαιμόνιος» δικηγόρος, οι αδελφές Τεγοπούλου και το κλαμπ της απλήρωτης εργασίας

Γράφει ο Μωυσής Λίτσης*

 Πληθαίνει ο αριθμός των μέσων ενημέρωσης που κάνει το… παγώνι και αρνείται το αυτονόητο: να πληρώσει τους εργαζόμενους. Παλαιότερα γνωστότερος μπαταχτσής εκδότης ήταν ο Κουρής και ο Τράγκας. Σήμερα η στάση πληρωμών στα ΜΜΕ παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
 Οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας, του Alter και της Αυριανής κλείνουν δύο χρόνια απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι στην Εξπρές αμείβονται επί μια πενταετία με πενιχρά έναντι. Οι εργαζόμενοι στη «νέα» Ελευθεροτυπία της Τρίτης Όψης, του γνωστού δικηγόρου και πολιτευτή με τη Δράση του Τζήμερου  Χάρη Οικονομόπουλου, ζουν ξανά το..
ίδιο έργο, κλείνοντας δύο μήνες απλήρωτοι.
 Οι «Financial Crimes» είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως τους συναδέλφους να μην τσιμπήσουν στα κόλπα του κ. Οικονομόπουλου, ο οποίος υποσχόταν κυκλοφορίες από άλλη εποχή, επαφές με τράπεζες και αποπληρωμή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των 800 και πλέον απλήρωτων εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ.
 Σήμερα είναι περισσότερο από προφανές ότι στόχος του «δαιμόνιου» δικηγόρου δεν ήταν η λύση του δράματος των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, αλλά η δημιουργία προφίλ εκδότη που θα του εξασφάλιζε ενδεχομένως πολιτικά ανταλλάγματα. Όσο για τις αδελφές Τεγοπούλου άφαντες εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα λεφτά του μπαμπά, αδιαφορώντας για το δράμα εκατοντάδων οικογενειών που πέταξαν χωρίς αποζημίωση στο δρόμο.
 Είχαμε από πέρυσι κατ΄επανάληψη καλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση κατά της προσπάθειας έκδοσης της Ελευθεροτυπίας με πειρατικό τρόπο. Είχαμε καλέσει τους συναδέλφους παρά την απελπισία της απληρωσιάς να μην «τσιμπήσουν» σε σχέδια που δεν επρόκειτο να ευδοκιμήσουν. Οι κυκλοφορίες που υπόσχονταν ο κ. Οικονομόπουλος, τάσσοντας μάλιστα και αποπληρωμή των αποζημιώσεων των εργαζομένων στην Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, δεν ήταν εφικτές ούτε την καλή εποχή της Ελευθεροτυπίας. Πολύ δε περισσότερο τώρα που πέρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, οι αναγνώστες γνώριζαν καλά τις περιπέτειες της εφημερίδας και τα παιχνίδια ορισμένων που έκαναν τη σημερινή Ελευθεροτυπία να μη θυμίζει σε τίποτα την εφημερίδα που άφησε κάποτε ιστορία στον ελληνικό τύπο.
 Κάποιοι μας λοιδόρησαν όταν πιέσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν τις κατάπτυστες συμβάσεις της Τρίτης Όψης. Το θέμα Ελευθεροτυπία δεν συζητήθηκε ποτέ, ενώ οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της εφημερίδας απέφευγαν να ενημερώσουν όπως όφειλαν την ΕΣΗΕΑ για τα τεκταινόμενα. Λοιδορηθήκαμε και όταν επιμείναμε ότι οι εν επισχέσει συνάδελφοι της ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ δικαιούνται να αποφασίσουν να εκπροσωπηθούν στο μεικτό συμβούλιο, όντας μη απολυμένοι. Η εμμονή μας στην εκλογή εκπροσώπου δεν είχε να κάνει μόνο με όσα συνέβαιναν στην Ελευθεροτυπία, αλλά και με όσα ενδεχομένως συμβούν, αφού η παραχώρηση τίτλου και η έκδοσή του με άλλους εργαζόμενους, θα μπορούσε να γίνει του συρμού και από άλλους εκδότες που θέλουν να γλυτώσουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Τώρα ένα ακόμη «φέσι» έρχεται να προστεθεί ενώ ο τίτλος της καταξιωμένης και  άλλοτε μαχητικής εφημερίδας έχει οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση.
 Οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από σχέδια διάτρητα από ηθικής πλευράς και υπονομευμένα ευθύς εξαρχής. Πρέπει να βρουν ξανά το νήμα του αγώνα και να καταστήσουν την ελληνική κοινωνία κοινωνό του προβλήματος τους. Να αναβιώσουν τις εποχές της αλληλεγγύης και του συλλογικού αγώνα. Να ενωθούν ξανά κάτω από το ένα και μοναδικό ανυποχώρητο αίτημα: Την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους.
 Δεν είναι ωστόσο μόνο η «νέα» Ελευθεροτυπία που έχει προστεθεί στο κλαμπ της απλήρωτης εργασίας. Τα συγκροτήματα ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ έχουν αρχίσει και αυτά να καθυστερούν την καταβολή δεδουλευμένων, ενώ μακραίνει ο κατάλογος των περιφερειακών μαγαζιών που δεν πληρώνει τους εργαζόμενους:  Αδέσμευτος Τύπος, Βραδυνή, Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο, Κέρδος… Σίγουρα κάποιους ξεχνάμε αφού η πληρωμή εγκαίρως των εργαζομένων τείνει να γίνει η εξαίρεση..
 Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση του θέματος της απλήρωτης εργασίας στα ΜΜΕ. Δεν αρκούν το υπό κατάργηση ΣΕΠΕ, τα ασφαλιστικά μέτρα και οι όποιες δικαστικές προσφυγές. Πρέπει οι εργαζόμενοι σε όλα τα απλήρωτα ΜΜΕ να συντονίσουν τον αγώνα τους, να έλθουν σε επαφή με εκατοντάδες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα των απλήρωτων εργαζομένων. Να αποκτήσουν τη δική τους φωνή. Να καταστήσουν την κυβέρνηση και τα κόμματα υπόλογους για τη λύση του μεγάλου αυτού ζητήματος.

*Μέλος του απερχόμενου ΔΣ της ΕΣΗΕΑ