ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν στο ΔΠΔ κατά του Ισραήλ - Νέα σφαγή αμάχων στη Ράφα


Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν στο ΔΠΔ κατά του Ισραήλ και ζητούν να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για «στοιχεία που μας κάνουν να πιστέψουμε ότι κάποιοι από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν θύματα σκόπιμων φόνων και οι υπόλοιποι (θύματα) σκόπιμων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων».
Μόλις τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα και μετά και το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, όπως και τριών ηγετών της Χαμάς, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στρέφονται επίσης κατά του Τελ Αβίβ.
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατέθεσαν νέα προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «για εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει το Ισραήλ εναντίον δημοσιογράφων» και ζητούν από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να «ερευνήσει τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 20 Μαΐου 2024».
Σύμφωνα με την Οργάνωση, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι στη Γάζα «έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για την τρίτη προσφυγή της στο ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη για τον θάνατο δημοσιογράφων, μετά την πρώτη που κατατέθηκε στις 31 Οκτωβρίου και τη δεύτερη στις 22 Δεκεμβρίου.
Η σημερινή προσφυγή αναφέρεται «σε οκτώ επιπλέον περιπτώσεις Παλαιστίνιων δημοσιογράφων (που σκοτώθηκαν) και ενός ρεπόρτερ που τραυματίστηκε» «κατά την άσκηση του έργου τους», προσθέτουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε δηλώσει ότι στην έρευνά του για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εξετάζει και τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον δημοσιογράφων.
Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι «διαθέτει λογικά στοιχεία που μας κάνουν να πιστέψουμε ότι κάποιοι από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν θύματα σκόπιμων φόνων και οι υπόλοιποι (θύματα) σκόπιμων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων».
«Αυτοί που σκοτώνουν δημοσιογράφους επιτίθενται στο δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, το οποίο είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασία σε περιόδους συγκρούσεων», επισήμανε ο Αντουάν Μπερνάρ, δικηγόρος της οργάνωσης. Η προσφυγή των RSF αφορά μεταξύ άλλων και δύο δημοσιογράφους του al Jazeera, τον Χάμζα Νταντούχ και τον Μουστάφα Θουράγια, που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος πλήγματος στον νότιο Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός έχει απαντήσει ότι οι δύο δημοσιογράφοι «πετούσαν drones τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα» και τους έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικούς πράκτορες», κατηγορίες που έχουν απορρίψει οι οικογένειες και ο εργοδότης τους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων με έδρα τη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Γάζα.

Σφαγή αμάχων σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα

Το Ισραήλ βομβάρδισε χθες προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά δεκάδες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε υποστελεχωμένα ιατρικά κέντρα -που δεν έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς.
Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό. «Έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς. Έκαψαν ένα ολόκληρο τετράγωνο στο Ταλ ασ-Σουλτάν», είπε ένας επιζών στο Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έπληξε συγκρότημα όπου δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες», διαμηνύοντας πως είχε βάλει στο στόχαστρο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Ωστόσο η περιοχή ήταν προκαθορισμένη ζώνη ασφαλείας και ήταν γνωστό πως κατοικούν πρόσφυγες και εκτοπισμένες οικογένειες.
«Τα περισσότερα πτώματα απανθρακώθηκαν και κάηκαν», σχολίασε ο δρ Mohammed al-Mughayyir, επικεφαλής των ομάδων Πολιτικής Άμυνας. «Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφα.
Η Χαμάς κάλεσε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα τους Παλαιστίνιους να «σηκωθούν», να βγουν στους δρόμους να κάνουν «πορεία οργής» μετά τη «σφαγή» που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης σε άλλες περιοχές στη Ράφα χθες. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ ανέφερε πως διακομίστηκαν σε αυτό τρία πτώματα, ανάμεσά τους αυτό εγκύου.