ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Αγωγή της Ελενας Ακρίτα κατά του πρωθυπουργικού γραφείου


Μετά και τη μήνυση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

Αγωγή κατά του πρωθυπουργικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα μετά και την ανάρτηση της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι όπου γνωστοποίησε την κατάθεση μήνυσης κατά της Ακρίτα.
Στην ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η κυρία Ακρίτα κάνει λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς της από δημόσια αρχή όπως είναι το γραφείο το Πρωθυπουργού. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτησή της στο fb δημοσιοποίησε και την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που την εκπροσωπεί. Συγκεκριμένα η Ελενα Aκρίτα αναφέρει:
"Καταθετω αγωγή κατά του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Ευχαριστώ θερμά την κ. Μαρέβα Γκραμποφσκι που, με την χτεσινή της ανάρτηση μού το έκανε τόσο εύκολο.
Ακολουθεί η ανακοίνωση από το δικηγορικό γραφείο Βασίλη Σωτηροπούλου που με εκπροσωπεί.
«Με την δημόσια παραδοχή της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι ότι υπέβαλε έγκληση, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού, εξαγγέλλοντας με γραπτή ανακοίνωση του την προσφυγή της εν λόγω ΙΔΙΩΤΗ στην Δικαιοσύνη και «καταδικάζοντας» ανεπιφύλακτα την Έλενα Ακρίτα ως ενοχή συκοφαντίας, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα και, φυσικά, την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
Η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας από δημόσιες αρχές όπως είναι το Γραφείο Πρωθυπουργού απαγορεύεται ρητά και αυστηρά κατά το ευρωπαϊκό και το συνταγματικό δίκαιο. Με τον Ν.4596/2019 που ενσωματώνει Οδηγία της Ε.Ε., κάθε πρόσωπο που παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας του από δημόσιες αρχές, δικαιούται αποζημίωσης από τα αρμόδια δικαστήρια.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Γκραμπόφσκι που επιβεβαίωσε με την δημόσια ανάρτηση της πρώτης σελίδας της έγκλησης της ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού πράγματι παραβίασε τα εν λόγω συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα.
Όπως είναι αυτονόητο, μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία συνδέεται άμεσα με την αντίληψη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα, η Έλενα Ακρίτα καταθέτει αγωγή αποζημίωσης κατά του Γραφείου Πρωθυπουργού ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας.
Διότι ο Διαφωτισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τον Βολταίρο, αλλά και τον Μοντεσκιέ
»".Η Ελενα Ακρίτα προβαίνει και σε μια απαραίτητη, όπως λέει, διευκρίνιση:

«Απαραίτητη διευκρίνιση για την υπόθεση Γκραμποφσκι: θα ασκήσουμε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς όμως να στοιχίσει αυτό ούτε ένα ευρώ στους φορολογούμενους πολίτες.
Η απόφασή μας να προσφύγουμε κατά του Γραφείου Πρωθυπουγού που προεξήγγειλε διώξεις εκ μέρους μιας ιδιώτη γίνεται για λόγους αρχής, για λόγους υπεράσπισης του κράτους δικαίου.
Ασκώ μια αναγνωριστική αγωγή, δηλαδή χωρίς καταψηφιστικό αίτημα που θα υποχρέωνε το Δημόσιο να μου καταβάλει αποζημίωση.
Η αναγνωριστική αγωγή οδηγεί την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά μου και αναγνωρίζεται ότι έχω δικαίωμα αποζημίωσης, χωρίς όμως αυτή η αποζημίωση να είναι εκτελεστή κατά του δημόσιου ταμείου.
Μια τέτοια απόφαση θα είναι πολύτιμη για κάθε πολίτη που παραβιάζονται τα δικαιώματά του από ανεύθυνες ανακοινώσεις δημόσιων οργάνων.
Επομένως, το κάνουμε καθαρά για λόγους αρχής και για λόγους δημοκρατίας.
Ο λόγος πλέον είναι στην Δικαιοσύνη».