ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μαθιός, οι καναλάρχες και το ΕΚΟΜΕ


Φέτος συνολικά τα κανάλια θα χάσουν καμιά 75αριά εκατομμύρια

«Πώς κλείνει η χρονιά φέτος για τα κανάλια;», ρώτησα την πηγή μου στα τηλεοπτικά,. «Όχι καλά, φέτος συνολικά τα κανάλια θα χάσουν καμιά 50αριά εκατομμύρια, χωρίς να βάζω το Open που θα χάσει στάνταρ κανένα 25άρι ακόμα». Αρα, σύνολο 75 εκατ. ευρώ λέω εγώ από αυτά που άκουσα και φυσικά ρώτησα την αιτία της ζημιάς.
«Η αιτία της ζημιάς δεν είναι η πτώση της διαφημιστικής πίτας», μού είπε η πηγή, αφού φέτος υπήρξε και μία μικρή αύξηση της τάξεως του 6%-7%. «Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, μας κόστισε το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) γιατί έπεσε έξω και μας χρωστάει 60 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις ελληνικών παραγωγών (σίριαλ) τα οποία και θα μας εξοφλήσει αργά και σταδιακά. Τουλάχιστον θα μας εξοφλήσει όμως, γιατί από τα 200 εκατ. ευρώ που χρωστάει τα 60 είναι σε εμάς – δηλαδή, για την ακρίβεια, σε ελληνικές εταιρείες παραγωγών που αυτές έδωσαν σειρές σε εμάς – και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ σε ξένες εταιρείες που επιδοτήθηκαν για να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα (σημείωση: η επιδότηση είναι περίπου 30%).

Ο Μαθιός

Το… καλό όμως δεν είναι αυτό που έγινε και το πληρώνουμε τώρα, αλλά το τι συνέβη στην πιάτσα των εταιρειών παραγωγής και των ηθοποιών εξαιτίας της άνθησης των σίριαλ»… Ρώτησα με απορία τι συνέβη δηλαδή, την καλή μου πηγή και να τι μου είπε: «Πήγαν τα μεροκάματα στον Θεό, ας πούμε ο πρωταγωνιστής του Σασμού, ο Μαθιός (κατά κόσμον Δημήτρης Λάλος), έπαιρνε την πρώτη χρονιά του σίριαλ 450 ευρώ το επεισόδιο και το ίδιο το επεισόδιο κόστιζε 42.000 ευρώ. Τώρα ο Μαθιός παίρνει κοντά δυόμισι χιλιάρικα το επεισόδιο και το ίδιο το επεισόδιο κοστίζει σχεδόν 60.000 ευρώ».

«Και τι θα γίνει τώρα;», ρώτησα για να καταλήξει η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας. «Κοίτα, θα ισορροπήσει η αγορά από το 2024, το ΕΚΟΜΕ θα μας εξοφλήσει σε βάθος 18 μηνών και οι νέες επιδοτήσεις δεν θα ξεπερνούν τα 50-60 εκατ. ευρώ, οπότε και εμείς θα πάμε σε πιο χαμηλά νούμερα στα λεφτά που προσφέρουμε στα σίριάλ μας. Ο Μαθιός μπορεί να μην ξαναγυρίσει στο 500άρικο το επεισόδιο, αλλά και 2.500 ευρώ λογικά δεν θα ξαναδεί, οπότε όλα θα πάνε πιο κάτω». Μάλιστα, για να δούμε λοιπόν πόσο ομαλή θα είναι η προσγείωση στον θαυμαστό κλάδο των καναλιών. Γιατί, ας πούμε, τα μνημόνια στη δική μας πιάτσα των υπολοίπων media έφεραν ανατροπές, νέες ιδιοκτησίες και άλλες ισορροπίες.