ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Νέα Αριστερά


Nέα Αριστερά είναι το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν οι 11 βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε μια εκδήλωση γεμάτη κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο, οι 11 βουλευτές με πρώτο τον Αλέξη Χαρίτση, που θα είναι ο επικεφαλής της νέας Κ.Ο. παρουσίασαν το όραμά τους για το νέο κοινοβουλευτικό φορέα της Αριστεράς.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Αλέξη Χαρίτση που έχει αναλάβει πρόεδρος της Κ.Ο., ρόλους έχουν αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), καθώς και η Πέτη Πέρκα (γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς είναι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Οι τοποθετήσεις

Για μια νέα αρχή μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου, που πήρε πρώτη τον λόγο, και τόνισε πως δεν ήταν εύκολο να φύγουν απ' τον χώρο που αγωνίστηκαν για χρόνια, δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εύκολο είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδηση μας, για τον κόσμο της εργασίας, για να υπάρχει μια οικολογική πρόταση για την επόμενη μέρα».
Η κ. Αχτσιόγλου έθεσε ως πρώτο βήμα για τη νέα αρχή τη δημιουργία της εν λόγω κοινοβουλευτικής ομάδας. Κάλεσε τον κόσμο «να πιστέψει σε εμάς πριν από εμάς», εκφράζοντας την αισιοδοξία της πως «θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε με νόημα ότι «σήμερα ξεκινάμε απ' την αρχή αλλά όχι απ' το μηδέν». Εξέφρασε τη «βαθιά» πίστη του ότι «υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής», θέτοντας ως πρώτο βήμα «να μη δεχθούμε ούτε τη στασιμότητα ούτε τον εκφυλισμό». «Δεν νοσταλγούμε παλιές καλές μέρες ή έτοιμες λύσεις», σημείωσε επίσης και έκανε λόγο για μια νέα «πολιτική δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή, που δεν φοβάται να μαθαίνει και να λειτουργεί μαζί με την κοινωνία» Κάλεσε τον κόσμο «να βάλουμε ξανά το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής» και έστειλε το μήνυμα πως «δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό τον πολιτικό χάρτη, που αποδείχθηκε πολύ στενός για να χωρέσει τα όνειρα όλων των πολιτών».

Στη συνέχεια μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική». Όπως υπογράμμισε, «δεν επιδιώκουμε να είμαστε στρατηγοί». Στο σημείο αυτό κάλεσε τον κόσμο να πρωταγωνιστήσει στο νέο εγχείρημα.
Παρόντες στην εκδήλωση πολλά στελέχη απ' την «Ομπρέλα» και την ομάδα των 6+6, αλλά και στελέχη εκτός των δύο ομάδων όπως ο Γ. Σταθάκης.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι παρούσα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 στα μέσα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτή μάλλον δεν θα είναι η πρώτη «μάχη» στη Βουλή που θα δώσουν οι «11». Η σημερινή παρουσίαση του νέου φορέα και του ονόματος δίνει τη δυνατότητα στο νέο σχήμα να δώσει το «παρών» στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.