ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Να κάνεις παιδί, δε λέω. Αλλά με τι θα το ταΐζεις;


Όταν ήμουνα πιτσιρικάς και συμμετείχα στους κοινωνικούς αγώνες, εμάς του ΚΚΕ Εσωτερικού μας είχαν χρεωμένους στη Ρουμανία και στον Τσαουσέσκου. Υποθέτω γιατί τις βάραγε τις κουτουλιές του με τη σοβιετική ορθοδοξία, όπως τις κοπανάγανε και οι βορειοκορεάτες ας πούμε (θυμίστε μου άλλη φορά να σας πω για το καράβι με τον μπακαλιάρο!), συμπάθειά μας και αυτοί, έστω και εκ του μακρόθεν.

Ο Τσαουσέσκου, λοιπόν, είχε δύο μανίες:
Πρώτον ν’ αυξήσει τον πληθυσμό της Ρουμανίας κατά πολύ για να του βρίσκονται φανταράκια ένα σωρό και δεύτερον να ελαχιστοποιήσει το εξωτερικό της χρέος.
Οπότε έδινε κίνητρα αφενός για να αυξάνονται και να πληθαίνουν οι υπήκοοί του και αφετέρου για να αυξάνονται διαρκώς οι εξαγωγές.

Και άμα του δώσεις κίνητρα του αλλουνού, τι θα κάνει, θα σε προδώσει; Δώστου κρεβάτωμα και δώστου πακέτωμα! Όταν δεν αγαπιότανε οι Ρουμάνοι, αμπαλάρανε προϊόντα για το εξωτερικό. Και κάπως έτσι βρεθήκανε με διπλάσιο πληθυσμό και άδειο τραπέζι και κάπως έτσι πεινάσανε και κάπως έτσι αγανακτήσανε και κάπως έτσι ένα ωραίο πρωί ο πρόεδρος βρέθηκε απέναντι απ’ το εκτελεστικό απόσπασμα…

Τα θυμήθηκα τα ανωτέρω τώρα που έσκασαν μύτη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για να μας ενημερώσουν ότι οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με το 1980 και είναι οι λιγότερες των τελευταίων 90 ετών από τότε που υπάρχουν δεδομένα.

Σαν να λέμε δεν σπεύδουν στα μαιευτήρια οι Έλληνες και οι Έλληνίδες και όταν ακόμη το παίρνουν απόφαση να τεκνοποιήσουν μένουν στο ένα το βλαστάρι και για παραπέρα δεν το πάνε. Μόνο ο δόλιος ο Μπέος έχει πέντε παιδιά, πόσα πια να κάνει κι αυτός, όλη μέρα για το Βόλο και τους Βολιώτες τρέχει, πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια, του ξεφεύγει και καμιά στο διπλανό του, συγχωρεμένος τέλος πάντων, το είπε κι ο άλλος που έκανε 21 μήνες θητεία στη Λήμνο!

Αλλά πες ότι το κάνεις το παιδί. Τι θα το ταΐσεις ακριβώς, για να έχουμε καλό λόγο; Αμμοχάλικο από τα δημόσια τα έργα χαλάει τα δόντια, ανεμογεννήτριες εύγευστες είναι δεν λέω αλλά καταπίνονται δύσκολα, φωτοβολταϊκα σου κάθονται κάπως βαριά στο στομάχι, μισό λεπτό το ‘χω, φρουτόκρεμα θέλει το ατιμούτσικο για να χορτάσει.
Και πως θα το πληρώσεις το φρούτο, που έχουν πάει οι τιμές στο Θεό, φιλαράκι;
Καλή ερώτηση, το ξεχνάμε αυτό και πάμε παρακάτω. Πες ότι το θηλάζει η μάνα το παιδί ωσότου πάει τριών ετών, μπάλα θα παίζει και το βυζί θα κυνηγάει.
Και ύστερα;
Δεν θα θέλει και κάνα τυράκι να νοστιμευτεί; Καμιά φετούλα, ας πούμε, που είναι ελληνικό τρέηντ μαρκ, στα πέρατα του κόσμου την ξέρουν; Όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα, σημειώνουν οι Financial Times:

Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σύντομα ένα δίλημμα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος, θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους. Οι παραγωγοί φέτας θα επικεντρωθούν στις εξαγωγές και οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα.

Όπως Τσαουσέσκου δηλαδή κι αν ελπίζατε ότι κάπως θα κονομάγατε φετούλα και θα τη στολίζατε με ελαιόλαδο, ξεχάστε το κι αυτό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ:
Μεταξύ των προτάσεων, είναι να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν οικονομικά για την πρόσληψη security για την φύλαξη των χωραφιών. Άλλοι προτείνουν ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί να οργανωθούν και να πραγματοποιούν περιπολίες τη νύχτα στα λιόφυτα, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου.
Και όπως είπε ταμίας σούπερ μάρκετ σε φίλο μου:
Κύριε Γιώργο μου κι εγώ ακόμη για το σπίτι και τα παιδιά, παρά την έκπτωση που μας κάνουν, σπορέλαιο πήρα!

Αυτά τα παιδιά, άντε εσύ κατόπιν να τα πείσεις ότι πρέπει να αναπαραχθούν δυο και τρεις και τέσσερις φορές, για το καλό της πατρίδος. Της μητέρας πατρίδος, όχι της μητριάς που θυμίζει όλο και περισσότερο την ένδοξη Ρουμανία του αλησμόνητου Νικολάε…

Υ.Γ.: Η φίλη μου η Ματίνα θέλει χρόνια να κάνει παιδί. Αλλά, δεν το παίρνει απόφαση. Τη ρώτησα το πώς και το γιατί. Μου απάντησε:
«Αν παίρνεις τη ζωή και τον κόσμο στον οποίο ζεις στα σοβαρά, η σκέψη και μόνο να κάνεις ένα παιδί σου δημιουργεί παράλυση. Όχι μόνο για την αδυναμία σου να το μεγαλώσεις όπως χρειάζεται, αλλά και για τα τέρατα που μπορεί να απειλήσουν κάθε βήμα του. Δεν είναι φοβία, είναι ρεαλισμός».

Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost (5.10.2023)