ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Άκουσε κανείς τις σειρήνες; Ευτυχώς ήταν απλώς άσκηση...


Από χθες, έγινε γνωστό ότι στις 11 το πρωί θα ηχούσαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην Αθήνα και σε όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων 23. Για να μην είμαστε υπερβολικοί, δεν ξέρω τι συνέβη σε άλλες πόλεις, ούτε αμφισβητώ ότι οι σειρήνες ήχησαν.
Όμως, διατυπώνοντας σε αρκετούς, που κατοικούν σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας, το ερώτημα «Άκουσες σειρήνες», η απάντηση από όλους ήταν ΟΧΙ.
Προφανώς, η διασπορά των σειρήνων και η τεχνολογία τους ανήκει σε άλλες εποχές. Η έντασή του ήχου τους, σε συνδυασμό με τα ντεσιμπέλ της πόλης τις καθιστούν… αόρατες.
Όσο είναι άσκηση δεν πειράζει. Αν όμως ήταν αληθινός συναγερμός τότε θα υπήρχε πρόβλημα.
Προφανώς, παρωνυχίδα σε σχέση με το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, αλλά ίσως κάποιος αρμόδιος να το ξανακοιτάξει. Νέος σχεδιασμός, νεότερη τεχνολογία και μεγαλύτερη κάλυψη.
Και κάτι ακόμη, ίσως πιο σημαντικό: Ακόμη κι αν ακούγαμε τις σειρήνες, τι θα έπρεπε να κάνουμε; Ποιος έχει ενημερώσει, ποιον τι σημαίνει το γεγονός ότι χτυπάνε οι σειρήνες. Ούτε στα σχολεία καν. Άρα όταν, ο μη γένοιτο χτυπήσουν στ’ αλήθεια οι σειρήνες, απλώς θα τις ακούσουμε… Τρέχα γύρευε δηλαδή.
Πάντως την ετήσια υποχρέωση την έβγαλαν…

Π.Ζ. / hellasjournal

******
Δεν λειτούργησε (και) η σειρήνα...
Σίγησε, λίγο μετά την ενεργοποίησή της στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων, η σειρήνα που βρίσκεται στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της free press βορειοελλαδίτικης εφημερίδας «Καρφίτσα».
«Χάλασε η σειρήνα του δημαρχιακού μεγάρου κατά τη διάρκεια της άσκησης» ήταν η αρχική πληροφόρηση. Η είδηση, όπως τη βρίσκουμε αναρτημένη, έχει τίτλο «Ήχησε ξανά η σειρήνα του δημαρχιακού μεγάρου μετά από βλάβη».
Στο ρεπορτάζ της Ανδρονίκης Ζαφειρίου μαθαίνουμε ότι «την ώρα που ακουγόταν η δεύτερη κατά σειρά σειρήνα για Χημική, Βιολογική, Ραδιολογική, Πυρηνική (ΧΒΡΠ) απειλή» ο ήχος σταμάτησε στο ένα λεπτό ενώ έπρεπε να συνεχιστεί έως το δίλεπτο. Ύστερα από αυτό, όπως αναφέρεται, «ο αστυνομικός που βρισκόταν στο σημείο για να ενεργοποιήσει τον συναγερμό, ενημέρωσε και έφτασε στο σημείο τεχνικός για να επιδιορθώσει το πρόβλημα».
(Να φανταστούμε ότι σε πραγματικές συνθήκες επίθεσης θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τον εχθρό να περιμένει λίγο ως την επιδιόρθωση της βλάβης; Λογικό και ανθρώπινο…)

Harddog