ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Φάουντα


Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται και πάλι σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού η παλαιστινιακή οργάνωση εξαπέλυσε, το Σάββατο (07/10), μεγάλη επίθεση με ρουκέτες και προχώρησε και σε χερσαία επιχείρηση από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 740 έχουν τραυματιστεί, όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS.
Οι σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ και μέχρι τη βόρεια αμφισβητούμενη πόλη της Ιερουσαλήμ από τις 7 το πρωί ύστερα από ομοβροντίες 5.000 ρουκετών, όπως ισχυρίστηκε η Χαμάς, που εκτοξεύτηκαν από τον αποκλεισμένο θύλακα.
Σύμφωνα με τον Guardian, μια χερσαία διείσδυση ενόπλων της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις και χωριά στην περιφέρεια – μια πρωτοφανής εξέλιξη στα χρονικά – συνεχίζεται, με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να δηλώνουν ότι επτά χωριά και πόλεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ανεβάζει, επίσης, τον αριθμό των βλημάτων που έπεσαν σε περίπου 2.000.



Ως απάντηση στις επιθέσεις, οι οποίες φαίνεται ότι αιφνιδίασαν τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, το Ισραήλ κήρυξε κατάσταση πολέμου. «Ο εχθρός μας θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, προσθέτοντας: «Είμαστε σε έναν πόλεμο και θα τον κερδίσουμε».
Άγνωστος αριθμός Ισραηλινών έχει αιχμαλωτιστεί από μαχητές, με ανεπιβεβαίωτα πλάνα που κάνουν τον γύρο των social media να δείχνουν ηλικιωμένους και μια νεαρή γυναίκα με δεμένα τα χέρια μέσα στη Γάζα. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι είναι ενήμερες για τις αναφορές, αλλά δεν επιβεβαίωσαν λεπτομέρειες.

Σε δήλωσή του, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας επιχείρησης για την απελευθέρωση του ευαίσθητου τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, στο οποίο αυξήθηκε ο αριθμός των Εβραίων επισκεπτών τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των εβραϊκών εορτών. Είπε, μάλιστα, ότι αυτό ήταν μόνο το πρώτο στάδιο των νέων προσπαθειών της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
«Προειδοποιήσαμε τον εχθρό να μην συνεχίσει την επίθεσή του κατά του τζαμιού Αλ Άκσα. Η εποχή της επίθεσης του εχθρού χωρίς απάντηση έχει τελειώσει. Καλώ τους Παλαιστίνιους, παντού στη Δυτική Όχθη και εντός της Πράσινης Γραμμής [ισραηλινό έδαφος], να εξαπολύσουν επίθεση χωρίς αυτοσυγκράτηση. Βγείτε σε όλους τους δρόμους. Καλώ τους Μουσουλμάνους παντού να εξαπολύσουν επίθεση» είπε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Ντέιφ.


Η Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη παράταξη στη Γάζα, ανέφερε σε δήλωσή της στο Telegram, αρκετές ώρες αργότερα, ότι συμμετείχε στις μάχες. Υπάρχουν φόβοι για μια περιφερειακή ανάφλεξη εάν η βία εξαπλωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό, στο βόρειο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση της Χεζμπολάχ ή στην ενδοκοινοτική βία στους δρόμους του Ισραήλ, όπως παρατηρήθηκε το 2021.
Τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και οι υποστηρικτές της στο ίδιο το Ιράν, εξέδωσαν δηλώσεις υποστήριξης της επιχείρησης της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ορισμένοι τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι κάτοικοι στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους». Επίσης, τονιζόταν το εξής: «Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα υπερασπιστούν τους Ισραηλινούς πολίτες και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις ενέργειές της».
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας τις επόμενες ώρες και ότι έχουν κινητοποιηθεί έφεδροι στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν εντός της Γάζας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι δραματικές εξελίξεις του Σαββάτου (07/10) είναι η πιο σοβαρή ανάφλεξη στην ασταθή περιοχή από το 2021, όταν το Ισραήλ και η Χαμάς είχαν συγκρουστεί για 10 ημέρες.
Από τότε που η ισλαμιστική ομάδα κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει μήκος περίπου 41 χιλιόμετρα και πλάτος 6-12 χιλιόμετρα, έχουν διεξαχθεί τέσσερις πόλεμοι και αρκετές μικρότερες συγκρούσεις εναντίον των ηγετών της περιοχής και των άλλων ενεργών φατριών, οι οποίες έχουν προκαλέσει καταστροφικό φόρο αίματος στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.
Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν, επίσης σχεδόν καθόλου ελευθερία μετακίνησης, ενώ η υγειονομική περίθαλψη, ο ηλεκτρισμός, η αποχέτευση και άλλες κρίσιμες υποδομές έχουν σχεδόν καταρρεύσει από τότε που το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό.

Η εν λόγω κλιμάκωση των συγκρούσεων ακολουθεί την πιο θανατηφόρα περίοδο στην Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τα τελευταία 20 χρόνια και εκφράζονται φόβοι για μια νέα Ιντιφάντα, δηλαδή για μια νέα παλαιστινιακή εξέγερση.