ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Αθώα η Τουλουπάκη – Ομόφωνα αθώος για κακούργημα ο Παπαγγελόπουλος, ένοχος για δύο πλημμελήματα


Με ψήφους 9-4, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε αθώα την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας.Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ομόφωνα αθώος για ηθική αυτουργία, στο αδίκημα που συνδεόταν με την κ. Τουλουπάκη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε αθώος για το κακούργημα της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με τις καταγγελίες των εισαγγελέων Παν. Αθανασίου και Γ. Τσατάνη (ψήφοι 8-5) για παρεμβάσεις στις έρευνες για τους επιχειρηματίες Βγενόπουλου και Αλαφούζου (7-6) και του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου (8-5).
Αντίθετα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, με ψήφους 7-6, κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου. Επίσης, κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 8-5 αναφορικά με τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι του άσκησε πιέσεις στην έρευνα για τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.
Η πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου (που απουσιάζει λόγω ασθενείας) ζήτησε ελαφρυντικά, με την εισαγγελέα του Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή να προτείνει να γίνουν δεκτά τα ελαφρυντικά. Τελικά, τα δύο ελαφρυντικά έγιναν δεκτά, με την εισαγγελέα να προτείνει η ποινή να είναι χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Τουλουπάκη: Μέρα δικαίωσης

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, με δήλωσή της, τόνισε ότι το Δικαστήριο αποκατέστησε την αλήθεια, τονίζοντας τη σημαντικότητα του να υπάρχει ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Η δήλωση Τουλουπάκη:

"Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης.
Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.
Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς.
Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι' αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια.

«Ράπισμα για Μητσοτάκη»

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη, σε δήλωσή του μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, έκανε λόγο για «ηχηρό ράπισμα στους "ανέγγιχτους"», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ηττήθηκαν «όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων».

Η δήλωση του Γ. Μαντζουράνη:

«Αθώωση για Τουλουπάκη ράπισμα για Μητσοτάκη
Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους «ανέγγιχτους», δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή «θεωρία της σκευωρίας» σε βάρος τους, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους.
Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.

Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα».

► Επίσης ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης της Ελ. Τουλουπάκη, δήλωσε: «Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

► Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του άλλου συνηγόρου της Ελ. Τουλουπάκη, Βασίλη Χειρδάρη: «Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση.  Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ  αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη. Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου!».

► Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή είχε προτείνει την απαλλαγή τόσο της κ. Τουλουπάκη, όσο και του κ. Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα, η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης για τους μάρτυρες κατηγορίας Ελένη Ράικου και Π. Αθανασίου, χαρακτηρίζοντάς τους αναξιόπιστους, ενώ για την υπόθεση Βγενόπουλου-Marfin, η εισαγγελέας έκανε λόγο για νομικά ακατανόητες και παράνομες ενέργειες της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη μαραθώνια απολογία του, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε πολιτική τη δίκη και υποστήριξε πως βρέθηκε κατηγορούμενος με μια σειρά από «παρακρατικές, παράνομες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Είμαι το πρώτο θύμα των παράνομων παρακολουθήσεων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.  - από το efsyn.gr