ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Aπό το τέλος του 2020 αφαιρέθηκε η λειτουργία του κέντρου δευτεροβάθμου ελέγχου κυκλοφορίας τρένων!


Πρώην διευθυντής ασφαλείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Από τα τέλη του 2020 δεν μπαίνω σε τρένο!

Ως το τέλος του 2020 δεν υπήρχε περίπτωση να μην προλάβουμε λάθος Σταθμάρχη, υπήρχε κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας όλης της Ελλάδας, «τώρα πάμε στα τυφλά». Στο τέλος του 2020 αφαιρέθηκε από τις διαδικασίες ελέγχου των σιδηροδρόμων η κρίσιμη λειτουργία του κέντρου δευτεροβάθμου ελέγχου κυκλοφορίας τρένων που λειτουργούσε στην οδό Καρόλου, όπως κατήγγειλε στην κρατική τηλεόραση ο πρώην Διευθυντής Ασφαλείας και Κυκλοφορίας Αμαξοστοιχιών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και πρώην μέλος της Επιτροπής Ερευνών Χρήστος Ρετσινάς.
«Μέχρι το τέλος του ‘20 υπήρχε ένα κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας, δευτεροβάθμιος έλεγχος – ο πρώτος είναι ο Σταθμάρχης – στην Καρόλου. Σήμερα δεν υπάρχει. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην προλάβουμε λάθος Σταθμάρχη, ελέγχαμε την κυκλοφορία των τρένων σε όλη την Ελλάδα», όπως περιέγραψε ο κ. Ρετσινάς.
Σημειώνεται ότι, όπως γράφει σήμερα η Αυγή, η διαχείριση της κυκλοφορίας στους σιδηρόδρομους μέχρι και σήμερα γίνεται εν πολλοίς «manually», καθώς ηλεκτρονικά μέσα δεν λειτουργούν, ενώ το 80% των μέσων συμβατικής σήμανσης, τα λεγόμενα φανάρια, είναι είτε σβηστά είτε μόνιμα στο κόκκινο.
Μάλιστα κ. Ρετσινάς, ήταν κάθετος όταν ρωτήθηκε αν μπορούν να ξανακυκλοφορήσουν συρμοί μετά και το τελευταίο τραγικό γεγονός, όσο υφίσταται το τρέχον πλαίσιο, τονίζοντας ότι «πρώτα να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση αν «θα παίρνατε αύριο εισιτήριο, να πάτε Αθήνα-Θεσσαλονίκη;», η απάντηση του κ. Ρετσινά ήταν σαφής: «Από το τέλος του 2020, όχι! Δεν μπαίνω σε τρένο».