ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Τα 46 λεπτά του Τύπου


Οι εφημερίδες διαθέτουν ένα ακλόνητο ατού. Στην εποχή της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία και την ενημέρωση, μέσα από πλήθος ιστοσελίδων, που προκαλούν κατακερματισμό των χρηστών και σε συνδυασμό με την διάσπαση της προσοχής που προκαλούν οι έξυπνες συσκευές με τις ευκολίες που προσφέρουν, καταγράφεται διάρκεια εστιασμένης ενημέρωσης 46 λεπτών στην εφημερίδα.

Είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα έρευνας της Focus Bari η οποία διενεργήθηκε με αφορμή το πρώτο ετήσιο συνέδριο για τον Τύπο «Εφημερίδες 2024» της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εργασιών του. Για τους ερευνητές αυτά τα «46 λεπτά εστιασμένης αφοσίωσης του αναγνώστη» αποτελούν χρήσιμο «όπλο» για τη διαφημιστική αγορά, όπως τονίστηκε.

Οι εφημερίδες είναι το κατεξοχήν μέσο που εμπιστεύονται για την αξιοπιστία του οι πολίτες, όπως ανέλυσε στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης η Ξένια Κούρτογλου, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και μετρήσεων Focus. Υπάρχει και συνέχεια ενθαρρυντική. Η εφημερίδα αποτελεί «αγαπημένη συνήθεια με σοβαρότητα και κύρος». Η στάση αυτή είναι περισσότερο έντονη στο ανδρικό αναγνωστικό κοινό.

Παράλληλα, στο συνέδριο, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Νίκος Χατζηνικολάου τονίζοντας τη συμβολή της ύπαρξης του Τύπου στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, με βάση τα αποτελέσματα, επισημάνθηκε η ξεκάθαρη ανάγκη ανανέωσης του Τύπου, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο προσέγγισης των αναγνωστών.

Τη σημασία του επίσης έχει και το στοιχείο ότι τα «News Brands», δηλαδή, εφημερίδες με έντυπη και digital έκδοση φαίνεται να κερδίζουν τις ψηφιακές εκδόσεις χωρίς έγχαρτη διάσταση, διότι «φέρουν ευθύνη για ό,τι γράφουν», «έχουν επώνυμη αρθρογραφία» και «βασίζονται στην ερευνητική δημοσιογραφία».

Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που απορρέουν από την υπερπληθώρα ακατέργαστης πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε θεσμικό επίπεδο και τόνισε ότι «όπως πορεύεται η δημοσιογραφία, πορεύεται η δημοκρατία».

Στην δύναμη που διαθέτουν οι εκδότες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων (European Newspaper Publishers Association) Ζαν Πιερ ντε Κεραούλ παραπέμποντας στα αποτελέσματα της δράσης τους στο κομμάτι της θέσπισης κανόνων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σχετική ευρωπαϊκή νομολογία (DMA, DSA, European Media Freedom Act).

Έμφαση στη σπουδαιότητα ενός οικονομικά βιώσιμου Τύπου έδωσε ο γενικός διευθυντής της ENPA, Ηλίας Κοντέας και η αντιπρόεδρος της εφημερίδας «The New York Times» Ελένη Κωνσταντοπούλου μοιράστηκε εμπειρίες και ιδέες για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο στον Τύπο. Ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της στρατηγικής «ο συνδρομητής πρώτα», ενώ τόνισε ότι το έντυπο προσφέρει ένα πιο ποιοτικό περιβάλλον για τους διαφημιζόμενους.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα ενίσχυσης του Τύπου μέσω της κρατικής διαφήμισης, η δημιουργία προγράμματος φιλαναγνωσίας με στόχευση κυρίως σε νέους ηλικιακά ανθρώπους αλλά και το ενδεχόμενο μιας καμπάνιας για την προώθηση των έντυπων εφημερίδων.

«Ο έντυπος τύπος διατηρεί το μονοπώλιο του δημόσιου και πολιτικού διαλόγου με κύρος» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της βουλής, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «οι εφημερίδες καταλαμβάνουν την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά το κύρος και την εγκυρότητα στη δημοσιογραφία». - από topontiki.gr