ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Η απόφαση που ήθελε η Ν.Δ.: Ένοχοι οι Ν. Παππάς και Χρ. Καλογρίτσας


Ήταν σαν το ήξεραν όλοι πριν καν ξεκινήσει η ανακοίνωση της απόφασης. Σε πλήρη αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση και όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο για το αδίκημα (πλημμέλημα) της παράβασης καθήκοντος τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα φαίνεται πως ήταν για όλους γνωστό, πριν ξεκινήσει η χθεσινή διαδικασία σε μια κατεξοχήν πολιτική δίκη. Το ομόφωνα προκάλεσε ωστόσο αίσθηση.
Πλήρως ικανοποιημένη η υπεράσπιση του Χρήστου Καλογρίτσα (Λοβέρδος, Καραχάλιος), η οποία λειτούργησε ξεκάθαρα ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την... καταδίκη του πελάτη τους, ο οποίος γλίτωσε και την χρηματική ποινή. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για δικαίωση(!) του Καλογρίτσα, «ο οποίος είπε την αλήθεια». Περιχαρής και παρούσα στο δικαστήριο η γραμματέας του Καλογρίτσα Ε. Διαμαντή, η μοναδική μάρτυρας που κατάθεσε εναντίον του πρώην υπουργού.
H υπεράσπιση του Νίκου Παππά αρνήθηκε να ζητήσει οποιοδήποτε ελαφρυντικό δηλώνοντας πως «δεν είναι και δε νιώθει ένοχος».
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε φυλάκιση ενός έτους για τον Παππά και 6 μηνών για τον Καλογρίτσα. Η προβλεπόμενη ποινή είναι κατ' ανώτατο όριο φυλάκιση δύο ετών. Η υπόθεση αφορούσε το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.
Υπενθυμίζεται πως η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο κατηγορείται, καθώς επίσης και την απαλλαγή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, που δικάστηκε κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στην πράξη του πρώην υπουργού.
Η εισαγγελική λειτουργός ήταν πλήρως απαλλακτική στην πρόταση της για τον Νίκο Παππά, κρίνοντας ότι, δεν υπήρξε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του.

Η δήλωση του Νίκου Παππά:

«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά.
Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών», ανέφερε.

Κ. Ζαφειρόπουλος / ΕφΣυν