ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Είσαι και δημοσιογράφος, τρομάρα σου…


Τόσα έργα λέω, να γίνονται στο νησί και εγώ να μην έχω πάρει χαμπάρι; Η αλήθεια είναι ότι όταν το είδα αιφνιδιάστηκα. Τόσα έργα λέω, να γίνονται στο νησί και εγώ να μην έχω πάρει χαμπάρι; Είσαι και δημοσιογράφος, τρομάρα σου… Μετά το άνοιξα και επειδή έχω το κακό συνήθειο να κάνω τουλάχιστον μια διαγώνια ανάγνωση μου μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά ότι κάτι δεν πάει καλά.

Και λέω μωρέ για στάσου, πριν γράψω κι εγώ «480 έργα», μήπως να τα μετρήσω κιόλας; Και επίσης, τι σόι «έργα» είναι αυτά, που δεν τα ‘χω δει εγώ ενώ είναι μπροστά στα μάτια μου;

Πάμε λοιπόν ακολουθώντας τα κεφάλαια του βιβλίου. Έχουμε 4 άξονες:
(Δεν κρίνω σε αυτή τη φάση τί έχει γίνει πραγματικά σε κάθε έργο – κάνω μόνο τη σούμα)

ΑΞΟΝΑΣ 1 – ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΤΥΑ & ΥΠΟΔΟΜΕΣ – 145 έργα

Από κάτω αναφέρει ονομαστικά: Τον ΒΟΑΚ, τα δικαστικά μέγαρα, την πώληση του ΟΛΗ, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, την υποθήκευση (εντάξει… «αξιοποίηση») του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης, και το αεροδρόμιο Σητείας (Τι; Έτοιμο δεν είναι αυτό;).

Αναφέρονται επίσης κάποια «υπό σχεδιασμό» έργα (εκσυγχρονισμός 8 λιμένων: Γαύδος, Ρέθυμνο, Παλαιόχωρα κτλ) που δεν έχει πέσει ούτε μια υπογραφή ακόμα, αλλά χαλάλι, ας τα βάλουμε και αυτά αφού είναι «υπό σχεδιασμό».

Άθροισμα 14 έργα.
Λείπουν άλλα 131.

* Υπάρχει μια γραμμή που λέει «73 εκατ. € παρεμβάσεις (ολοκληρωμένες & σε εξέλιξη)» κάτω από τις θαλάσσιες μεταφορές. Μάλλον εκεί θα είναι κρυμμένα τα υπόλοιπα έργα αλλά δεν μας τα αποκάλυψαν.

ΑΞΟΝΑΣ 2 – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ – 57 έργα

Εδώ αναφέρονται τα δύο καλώδια για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και άλλα 66,6 εκατομμύρια γενικά για την ενίσχυση του συστήματος της Κρήτης. Στα αρδευτικά αναφέρουν τον Ταυρωνίτη, τον Πλατύ ποταμό, τα Μπραμιανά, τον Αποσελέμη (αυτό επί Τσίπρα δεν εγκαινιάστηκε;), και αντιπλημμυρικά σε Μύρτο και Γρα Λυγιά. Στα Απορρίμματα έχουν βάλει τους ΧΥΤΥ Αμαρίου και Ηρακλείου και στο “Περιβάλλον” μιλούν για τρεις μελέτες (προστασία Natura, Φαράγγι Σαμαριάς και «απάτητα βουνά»). Τέλος υπό τον τίτλο «Αναπλάσεις» σε δημόσιους χώρους αναφέρονται ονομαστικά το Ηράκλειο και τα Χανιά (12,5 και 14,8 εκατ. αντιστοίχως).

Άθροισμα: 16 έργα
Λείπουν άλλα 41 (καλύτερα πήγαμε εδώ…)

* Μάλλον είναι κρυμμένα μέσα στους τίτλους: «Τοπικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός» και «Παρεμβάσεις σε αστικούς χώρους» αλλά και πάλι δεν μας αποκαλύπτουν περισσότερα.

ΑΞΟΝΑΣ 3 – ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – 65 έργα

Εδώ έχει πλάκα. Βάζουν μέσα στα «έργα» στην Κρήτη ακόμα και τα επιδόματα της καραντίνας (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, πρόγραμμα «Συν-εργασία», επιστρεπτέες προκαταβολές κτλ.) Αλλά και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω συσκευή» (αν άλλαξες το ψυγείο σου, είσαι και εσύ ένα από τα έργα για την «Κρήτη του 2030») – Συνολικά 7 δράσεις.

Μαζί με τα προγράμματα Νέων Γεωργών και τα Σχέδια Βελτίωσης φτάνουμε στα 9 «έργα» ενώ δίνονται ακόμα 5 δράσεις στον τομέα της απασχόλησης. Αναφέρονται επίσης έργα αναβάθμισης στο ΕΛΚΕΘΕ, στο ΙΤΕ και το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» καθώς και 7 επιμέρους έργα στον Πολιτισμό.

Άθροισμα: 24 έργα
Λείπουν άλλα 41

*Δίνονται και στοιχεία για τη φετινή αύξηση των κρατήσεων και των διανυκτερεύσεων στην Κρήτη, που μάλλον υπονοείται ότι είναι έργο της κυβέρνησης.

ΑΞΟΝΑΣ 4 – ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – 165 έργα

Αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Παιδεία, Υγεία, Αθλητισμός.
Στην Παιδεία αναφέρονται συνολικά 14 νέα σχολεία, οι φοιτητικές εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και το Πάρκο Ειρήνης στα Χανιά. Εδώ ως «έργα» καταμετρούνται και οι διορισμοί δασκάλων και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Σύνολο για Παιδεία: 19 έργα.
Στην Υγεία αναφέρονται αναβαθμίσεις και επεκτάσεις σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, ΠΑΓΝΗ, Χανιά, Αγιος Νικόλαος) και γενικά «εκσυγχρονισμός βιοϊατρικού εξοπλισμού». – Σύνολο για Υγεία: 6 έργα.
Και τέλος στον Αθλητισμό αναφέρονται τα έργα στο Λίντο, στα Κολυμβητήρια Χανίων και Ακρωτηρίου αλλά και το Karteros Beach Sport Center. Σύνολο Αθλητισμός: 4 έργα.

Άθροισμα: 29 έργα
Λείπουν άλλα 136 (!)
– * Μήπως λείπουν σελίδες που δεν τυπώθηκαν;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Από τα 480+ (plus) έργα του τίτλου, με πολύ… large διάθεση μέσα στον τόμο αυτό θα βρείτε τα 83.
Τα υπόλοιπα 397 (και το + plus) μάλλον θα μας τα πούνε άλλη φορά πιο αναλυτικά.

Δε βαριέσαι όμως μωρέ…
Αφού αυτοί λένε 480+, γράψε κι εσύ 480+…

MΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ / cretanews.gr