ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

KEΔ: Σχέδιο προγραφών στο ΑΠΕ φέρνει το σκάνδαλο για τις ΜΕΘ


Με ανακοίνωσή της η δημοσιογραφική παράταξη "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων" κάνει λόγο για «μετατροπή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σε επίσημο κυβερνητικό μηχανισμό εν όψει πολιτικών εξελίξεων υπό το βάρος της πανδημίας και ενδεχομένως του σκανδάλου με τις ΜΕΘ, ».
Οπωα αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔ η διοίκηση του ΑΠΕ «επικαλείται κατευθύνσεις που, όπως ισχυρίζεται, έχουν δοθεί από την Κυβέρνηση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ύστερα από υπόγεια συμφωνία με την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και τον Πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ που είναι και ΓΓ της Ένωσης».
Συγκεκριμένα αναφέρει η ΚΕΔ μεταξύ άλλων:
«Μετά την αποτυχία του νέου Γενικού Διευθυντή να αλλάξει το καταστατικό του εθνικού πρακτορείου, λόγω της άρνησης των εργαζομένων να γίνουν αυτόχειρες με τις αθρόες προσλήψεις ακριβοπληρωμένων κυβερνητικών τοποτηρητών-προϊσταμένων στα διάφορα ρεπορτάζ , τώρα είναι σε εξέλιξη από την διοίκηση σχέδιο προγραφών.
Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΔΣ του ΑΠΕ , έχουν συμπεριληφθεί εκτός από θέματα προϋπολογισμού και εισήγηση για την συγκρότηση Α. Πειθαρχικού Συμβουλίου Β Υπηρεσιακού Συμβουλίου που η πλειοψηφία του θα ελέγχεται από την διοίκηση.
Μολονότι υπάρχουν επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις ότι το ΑΠΕ και η ΕΡΤ θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις ΔΕΚΟ , ώστε να έχουν στοιχειώδη δημοσιογραφική λειτουργία η υπαγωγή τους στην εποπτεία της ΓΓ Πρωθυπουργού τα έχει καταστήσει κυβερνητικούς φορείς.
Τώρα με την συγκρότηση πειθαρχικών στο ΑΠΕ , γίνεται και το Πρακτορείο καθαρόαιμη ΔΕΚΟ, από όπου θα μπορούν να « τιμωρούνται» ή να απομακρύνονται δημοσιογράφοι με συνοπτική διαδικασία , ώστε να προσληφθούν στη θέση τους άλλοι που κρίνονται υπάκουοι.
Προφανώς η συμφωνία έχει σχέση και με τις επικείμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ, ώστε οι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ μέσα σε ένα βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται:
-να υποχρεωθούν να ξεχάσουν τις μειώσεις μισθών του 2013 κατά 40% που επέβαλε η συμφωνία Τρίμη- Αντωνιάδου- Κεδίκογλου με την τότε ΚΥΑ ,
-το πάγωμα των μισθών τους στη συνέχεια τουλάχιστον για 5 χρόνια με την ΚΥΑ Παππά.,
-την αύξηση του ωραρίου απασχόλησης κατά μία ώρα την ημέρα με μειωμένους μισθούς.
Η σύμπραξη των 6 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Σύριζα-ΝΔ) αρνείται την πρόταση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων για ΑΜΕΣΗ μισθολογική αποκατάσταση των συναδέλφων καθώς και στον υπολογισμό των αποδοχών όσων μονιμοποιηθήκαν το 2019 με όλη την προϋπηρεσία τους.
Στις κυβερνητικές και διοικητικές επιλογές δεν φαίνεται να διαφωνεί ό Συριζα ,διότι ό πρόεδρος και γενικός διευθυντής μέχρι το 2019 Μ. Ψύλλος, παρέμεινε σε διευθυντική θέση την οποία διατηρεί και σήμερα
Συνεχίζει παρόλο ότι εργάζεται σε καθημερινές εφημερίδες κατά παράβαση της νομοθεσίας , η οποία επί των ημερών του εφαρμόσθηκε στο ΑΠΕ για να ισχύσει ασυμβίβαστο για κάποιους συντάκτες που προφανώς δεν ήταν τότε, αρεστοί.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Αιμ. Περδικάρης αρνείται επίσης να απαντήσει στα συνδικαλιστικά ερωτήματα ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα από τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΑΠΕ για tο σκάνδαλο “Παππάς-gate” για τις οποίες ευθύνεται ο προηγούμενος Πρόεδρος.
20/12/2021
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"