ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Όταν ο Σώτος ήπιε το αμίλητο νερό…


του Χρήστου Ξανθάκη 

Αντιγράφω από τη Βικιπαίδεια για να μη χάνουμε και χρόνο:
«Στην ελληνική λαογραφία με τον όρο αμίλητο νερό ονομάζεται το νερό εκείνο που μεταφέρεται από νεαρές κοπέλες (ανύπαντρες), για την εκτέλεση του λεγόμενου μαντικού εθίμου του "Κλήδονα".Συγκεκριμένα το αμίλητο νερό μεταφέρεται με στάμνες από πηγή ή πηγάδι ή ποταμό, το βράδυ της παραμονής του εορτασμού της γέννησης του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή στις 24 Ιουνίου, και αμέσως μετά τη δύση του Ηλίου. Χαρακτηρίζεται αμίλητο διότι θα πρέπει κατά τη μεταφορά του οι κοπέλες να κρατήσουν απόλυτη σιγή έναντι οποιωνδήποτε αστειοτήτων, πειραγμάτων, προκλήσεων ή και εκφοβισμών, αν υποστούν από τ΄ αγόρια που προστρέχουν στο δρόμο τους ειδικά γι΄ αυτό το σκοπό».
Αυτά από πλευράς λαογραφικής, γιατί είμαστε και επιστήμονες άνθρωποι με πτυχίο Φυσικού και πρέπει να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Στην παρέα μου την παιδική από την άλλη, τότε που σβαρνάγαμε τα σπορτέξ μας στις αλάνες των Τρικάλων, λέγαμε ότι κάποιος ή κάποια είχε πιει το «αμίλητο νερό» όταν το έραβε το στόμα με σύρμα ατσάλινο και δεν το άνοιγε με τρόπο κανένα. Κάτι σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα επί παραδείγματι, που την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την επίμαχη μελέτη του με τον καθηγητή Λύτρα και εξέδωσε μια κατάπτυστη ανακοίνωση με μηδέν λεπτομέρειες για την ταμπακέρα:
Ήξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση για τα συμπεράσματα της μελέτης και αν ήξερε γιατί δεν ενίσχυσε όπως έπρεπε το ΕΣΥ;
Κι αφού πέρασε την Κυριακή από το Μαξίμου για μπούστιγκ πολιτικό και όχι εμβολιαστικό, εμφανίσθηκε καλός και διαλεγμένος χτες, σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία. Όπου έκανε το λάθος να δεχθεί ερωτήσεις δημοσιογράφων κι επειδή δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι τυφλωμένοι από το μεγαλείο του, βρέθηκε η συνάδελφος Βίκυ Καρατζαφέρη να τον ρωτήσει το εξής για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα:
«Αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη που κάνατε με τον κ. Λύτρα. Αν μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε ονομαστικά σε ποιόν άνθρωπο συγκεκριμένα δόθηκε η συγκεκριμένη μελέτη…»
Η συνέχεια, από το ρεπορτάζ του Newpost:
«Σας παρακαλώ πολύ! Εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ. Είναι επιστημονικό φόρουμ…», προσπάθησε να τη διακόψει ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Και η δεύτερη κύριε καθηγητά», επέμεινε η δημοσιογράφος: «Θέλω να ρωτήσω ειλικρινά πώς αισθάνεστε με όλα αυτά που γράφονται και ακούγονται τον τελευταίο καιρό».
«Αυτή η ερώτηση δεν είναι επιστημονική. Η απάντησή μου δόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με δήλωση. Επόμενη ερώτηση», αντέδρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Νάτο λοιπόν το «αμίλητο νερό» του Σώτου, κατευθείαν από την πηγή που το προμηθεύονταν και οι ανύπαντρες κοπέλες. Εκεί, φαίνεται ότι έσπευσε για να ξεδιψάσει και ο συνεργάτης του Θόδωρος Λύτρας, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Τουίτερ. Όπου ο κύριος καθηγητής είχε διάλογο με τον χρήστη που φέρει το προσωνύμιο Trebotroll και ο τελευταίος παρατήρησε το εξής:
«Έχουμε την εντύπωση ότι κάτι φοβάστε. Ο αντίστοιχος επιστήμονας στις Ηνωμένες πολιτείες δεν θα σκεφτόταν καν ότι εμπλέκεται σε πολιτικές διαμάχες. Δεν θα το περνούσε καν από το μυαλό. Θα είχε βγάλει τα πάντα στο φως της δημοσιότητας».
Για να απαντήσει ο κύριος καθηγητής:
«Ο αντίστοιχος ζει στις ΗΠΑ, όχι στην Ελλάδα...»
Αν είχατε και την ελάχιστη έστω απορία ότι ζείτε σε χώρα του τρίτου κόσμου (για να μην πω του έκτου και του έβδομου!), νομίζω ότι λύθηκε με την ανωτέρω δήλωση.

Υ.Γ.:
Έγραφα χτες «ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί» για το χειρισμό της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα εκ μέρους των «ανωτάτων κλιμακίων». Η «Εστία της Κυριακής» παρέθεσε δύο ονόματα στο πρωτοσέλιδό της, αλλά τελικά ουδείς εξ αυτών την πλήρωσε. Προφανώς επιλέχθηκε η γνωστή τακτική της γάτας, που τα κρύβει όλα κάτω απ’ το χαλί!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost