ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Άριστη κωλοτούμπα μετά τα περί απόλυσης μη εμβολιασμένων


«Ήταν λάθος» αναγκάστηκε να διευκρινίσει επισήμως η υφυπoυργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου για την σύνδεση της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών με.. απόλυση.
«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος. Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση», δήλωσε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοθέση του υπουργείου Εργασίας η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η ίδια είχε προαναγγείλει δυνατότητα απολύσεων και αντικατάστασης με διαδικασίες fast track για εργαζόμενους, αρχικά στα γηροκομεία και συναφείς μονάδες φροντίδας, ως μέρος οι των σχεδιασμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για υποχρεωτική αναστολή εργασίας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Μιχαηλίδου ξεκίνησε παρουσιάζοντας μία εικόνα καλύτερη από άλλες χώρες στα γηροκομεία, παρότι τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν δεχθεί επανειλημμένα σκληρή κριτική για σοβαρά κύματα κρουσμάτων σε δεκάδες δομές φροντίδας ηλικιωμένων, που έχουν οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και σε εισαγγελικές παρεμβάσεις. 
Η κα Μιχαηλίδου παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων εργαζόμενων σε πολλές δομές είναι χαμηλός «στις ιδιωτικές δομές γύρω στο 65% και στις δημόσιες γύρω στο 43%».

Μετά την εφαρμογή των εξαγγελιών Μητσοτάκη στις 16 Αυγούστου, κατά την κα Μιχαηλίδου «όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τότε δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενός του, τότε δεν μπορεί πλέον να προσέρχεται ο εργαζόμενος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Έχει δηλαδή ευθύνη ο εργοδότης, να μην επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει και να εισέρχεται στη δομή του. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος, δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στη δομή, ενώ ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλλει τον μισθό του. Αυτό σημαίνει ότι είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια δομή, ο εργοδότης μπορεί να κάνει πρόσληψη άλλου στη θέση αυτού που έχει βγει με άδεια άνευ αποδοχών. Στο δημόσιο τομέα, προβλέπουμε ότι με fast track διαδικασίες σε λιγότερο από ένα μήνα θα προσλάβουμε νέο κόσμο ... οι ιδιώτες μπορούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και συζητούμε το να δώσουν περίοδο προσαρμογής, απόφασης αν θέλετε, στον εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί, ώστε να αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί ή όχι».
Λέμε ότι «16 Αυγούστου δεν έχεις κάνει την πρώτη δόση, άρα δεν μπορείς πια να προσέρχεσαι στη δομή. Φεύγεις με άδεια άλλων αποδοχών και εγώ προσλαμβάνω άλλων. Σχεδιάζουμε η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα "ταβάνι", π.χ. ενός μήνα. Μετά από ένα μήνα ο εργοδότης να μπορεί να πει ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ικανός να προστατεύσει τους ωφελούμενους της δομής. Άρα, μετά από αυτόν τον ένα μήνα (δεν έχουμε καθορίσει ακόμα το περιθώριο) να μπορεί να απολυθεί».
- από το avgi.gr