ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021

Υπουργοί Περιορισμένης Ευθύνης


Ενα ενδιαφέρον στοιχείο, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τις πρόσφατες «Τάσεις» της MRB, αφορά τη «βαθμολογία» των υπουργών από την κοινή γνώμη. Μόλις δύο υπουργοί,.. ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μπορεί να θεωρηθούν ότι παίρνουν βαθμό πάνω από τη βάση. Ολοι οι υπόλοιποι κρίνονται «μετεξεταστέοι».
Η «βαθμολογία» της MRB στηρίζεται στο ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών. Για τον Δένδια οι θετικές γνώμες είναι 40,4% και οι αρνητικές 35,9%. Για τον Πιερρακάκη είναι 32% και 28,8% αντίστοιχα. Αρα ισοζύγιο θετικό με 4 περίπου μονάδες.
Στη συνέχεια το χάος. Από αρνητικό έως πολύ αρνητικό ισοζύγιο για τα υπόλοιπα 19 μέλη της κυβέρνησης. Να δούμε ορισμένα από τα πιο ακραία παραδείγματα.
«Πρωταθλητής» ο Αδωνις με αρνητικό ισοζύγιο (αρνητικές - θετικές γνώμες) πάνω από 40 μονάδες. Μια πρωτιά κατανοητή και ίσως εύλογη, καθώς το πολιτικό προφίλ του υπουργού Ανάπτυξης τον περιορίζει σε έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών οπαδών της Ν.Δ.
Ομως ο υπόλοιπος κατάλογος έχει ενδιαφέρον. Με αρνητικό ισοζύγιο πάνω από 30 μονάδες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Κοντά με περισσότερες από 20 μονάδες ο Χρυσοχοΐδης, ο Χατζηδάκης, ο Βορίδης, ο Θεοχάρης, ο Καραμανλής. Ολοι «αρνητικοί» και με θηριώδη ποσοστά.
Εχω τη βάσιμη υποψία ότι η κατάρρευση των υπουργών στην κοινή γνώμη υπερβαίνει τα ατομικά χαρακτηριστικά και την εκάστοτε περιπτωσιολογία. Αλλά είναι (δυσάρεστο) αποτέλεσμα της λειτουργίας της κυβέρνησης και της επιλογής του πρωθυπουργού να κυβερνά με ένα μοντέλο ριζικά διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το λεγόμενο μοντέλο του «Οβάλ Γραφείου».
Ενα μοντέλο με μια στενή ομάδα στην κορυφή της πυραμίδας, με υπερσυγκεντρωτισμό και ενίοτε με στοιχεία «βοναπαρτισμού». Ως αποτέλεσμα, οι υπουργοί εξαρχής καθορίστηκαν ως «Υπουργοί Περιορισμένης Ευθύνης». Ολες οι σημαντικές αποφάσεις (μερικές φορές και οι λιγότερο σημαντικές...) εκπορεύονται από τη στενή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Και οι υπουργοί απλώς εκτελούν...

- από κείμενο του Θανάση Τσεκούρα στο protothema.gr