ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Δημοσιογραφία του ποδαριού


Κερδίζουν οι Μπάκς
το πρωτάθλημα ΝΒΑ, την επομένη ο Γιάννης Αντετοκούμπο πάει σε ένα κατάστημα Chick-fill-Α (μεγάλη αλυσίδα fast food με κοτόπουλο), παραγγέλνει για πλάκα.. 50 κομμάτια κοτόπουλο -όσα και οι πόντοι που έβαλε στο τελευταίο παιχνίδι- το βιντεοσκοπεί, γίνεται viral. Τι γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ (ανάμεσα τους τα μεγαλύτερα) χωρίς βέβαια κανένα έλεγχο; Πως μετά την κίνηση του Γιάννη ανέβηκε η αξία της αλυσίδας κατά 300.00 δολάρια. Και βάζουν και θαυμαστικά και κάνουν εκτενή αρθρογραφία. Και κανείς δεν σκέφτεται: "300.000 δολάρια; Μα το ποσό είναι αστείο για μια αλυσίδα fast food. Και στην Ελλάδα να ήταν και πάλι αστείο το ποσό". Στην πραγματικότητα ναι, ανέβηκε η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας από την έμμεση διαφήμιση, αλλά κατά 300 εκατομμύρια δολάρια, στα 4,5 δις. Τι χιλιάδες τι εκατομμύρια θα μου πεις.

Έχει συνέχεια η ποδαράτη δημοσιογραφία: Μαθαίνει ο Γιάννης ότι ανέβηκε η αξία της εταιρίας τόσο, κάνει πλάκα μέσω Twitter και γράφει "μπορώ τώρα να έχω δωρεάν κοτόπουλο εφ'όρου ζωής;". Του απαντά και η εταιρία και λέει "ναι" αλλά και μια μικρή τοπική το ίδιο. Δύο εταιρίες δηλαδή fast food κάνουν φάση μαζί του για διαφήμιση. Η μικρή τοπική μάλιστα τον παραπέμπει σε ένα υποκατάστημα της, το οποίο έχει συνιδιοκτήτη Ελληνα. 
Τι γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ (κάποια από αυτά); Πως η αρχική αλυσίδα, η μεγάλη, έχει υποκατάστημα με συνιδιοκτήτη Έλληνα. Μικρό το μπέρδεμα θα πεις, απλώς ενδεικτικό ότι γράφουμε ότι βρουμε μπροστά μας, στο πόδι χωρίς καν ένα έλεγχο 1-2 λεπτών.

Τρίτο ποδαράτο! Ο Γιάννης στην παραγγελία του (αυτή που έγινε viral) παρήγγειλε και ένα αναψυκτικό, μίγμα από λεμονάδα και sprite. Οποτε 3 τοπικά υποκαταστήματα της αλυσίδας fast food, για περιορισμένο χρόνο το έβαλαν στο μενου τους. Τι γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ; Πως το αναψυκτικό αυτό μπήκε σε όλα τα υποκαταστήματα της εταιρίας στις ΗΠΑ! (είναι πάνω από 2.600). Και κανείς δεν το ελέγχει.

Επιμύθιο. Να είναι καλά ο Γιάννης, να παράγει νέα και να τα παραμορφώνουν τα ντόπια ΜΜΕ. Το τραγικό πάντως δεν είναι το ότι κάποιο ελληνικό ΜΜΕ έκανε λάθος. Αυτό γίνεται, και θα γίνεται πάντα και είναι ανθρώπινο. Το τραγικό είναι πως εκατοντάδες άλλα, απλώς κοπιάρουν το λάθος ρεπορτάζ, την λάθος είδηση, την αναπαράγουν ασύδοτα χωρίς κανένα έλεγχο.

Χρήστος Κτενάς (fb)