ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Μανώλη Γλέζο

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του μεγάλου πολιτικού και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζου, με αφιερώματα στην τηλεόραση και στο Αρχείο της.
Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 στις 19:00 θα μεταδοθεί σε επανάληψη από την ΕΡΤ2 το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «Η άλλη όψη» με τον Μανώλη Κοττάκη.
Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε στην.. εκπομπή για την Εθνική Αντίσταση, τον αγώνα των γνωστών και άγνωστων ηρώων κατά της ναζιστικής κατοχής και τον απήχηση που είχε η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη στον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε επίσης, στο χρέος που αισθανόταν απέναντι στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά και στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του ελληνικού λαού, στην πολιτική και στο ρόλο των κομμάτων.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσα από τη σελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ τα δύο σχετικά επεισόδια της εκπομπής των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, «Μονόγραμμα».
Στο πρώτο μέρος ο Μανώλης Γλέζος, αφηγείται τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τη συμμετοχή του σε αντιφασιστική οργάνωση ως μαθητής, τα γεγονότα μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις εναντίον των κατακτητών, καθώς και τη δική του δράση ως αντιστασιακός. Παράλληλα, προβάλλεται σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Πρώτη Σελίδα» (1982).
Στο δεύτερο μέρος, αναφέρεται στη δημοσιογραφική του πορεία μεταπολεμικά, στην πολιτική του δράση, στην εκλογή του ως βουλευτή της ΕΔΑ, αλλά και στις διώξεις που υπέστη μέχρι τη Μεταπολίτευση. Στην εκπομπή προβάλλονται πλάνα αρχείου και στιγμιότυπα από την εκδήλωση βράβευσης του Μανώλη Γλέζου με το Βραβείο Λένιν για την ειρήνη (1963).