ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ο Βαρουφάκης επανίδρυσε τον… ΣΥΡΙΖΑ

Δυο λόγια για το νέο κόμμα ΜΕΡΑ25 και τον αρχηγό του

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Λιθουανία, Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Λετονία, Ιταλία, Ρουμανία, Κροατία, Ουγγαρία, Εσθονία. Αυτές είναι οι χώρες που θα απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος.
Βλέπετε πουθενά την Ελλάδα στον ανωτέρω κατάλογο; Όχι δεν τη βλέπετε και δεν θα τη.. δείτε όσο και να ψάξετε. Μπορεί όμως, εξαιτίας της απουσίας της, να δείτε τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Αδριανούπόλη να επιστρέφουν στις οικογένειές τους. Διότι αν υπάρχει ένας άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο που μπορεί αυτή την εποχή να πιέσει τον Ερντογάν, αυτός ο άνθρωπος είναι ο Πούτιν. Και άμα του κάνεις κάνα χατίρι, ενδέχεται να μπει στον κόπο και να σηκώσει κάνα τηλέφωνο...
Σωστή λοιπόν η στάση της μαμάς Ελλάδος (ούτε η Κύπρος απέλασε Ρώσους διπλωμάτες) και πάμε στο κυρίως θέμα το σημερινό. Στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ναι, μάλιστα, αυτό ακριβώς έκανε, καθότι άπασες οι θέσεις που κατέθεσε, άπασες οι προτάσεις που υποστήριξε θα μπορούσαν με άνεση να γίνουν δεκτές από τη σημερινή κυβέρνηση. Δείτε τα επτά βασικά σημεία από το πρόγραμμα του νέου σχηματισμού, του ΜΕΡΑ25:
    * αναδιάρθρωση του χρέους
    * μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων
    * δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών
    * γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών
    * δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών
    * μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπέρταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα
    * σεβασμός στην μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με               μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα
Δηλαδή άμα πας στον Ευκλείδη και του πεις αυτές τις προτάσεις και τον ρωτήσεις άμα τις γουστάρει, τι θα σου πει; «Τις γουστάρω τρελλά», θα σου πει. Αλλά θα σπεύσει να συμπληρώσει: «Πες του Γιάνη, ότι το δάχτυλο εξακολουθεί να είναι στην πρίζα. Και δεν μας αφήνουν οι Ευρωπαίοι να το βγάλουμε!»
Χώρια η πολυσυλλεκτικότητα του πράγματος. Ο Βαρουφάκης θέλει στο κόμμα του αριστερούς, φιλελεύθερους, φεμινίστριες, οικολόγους. Αυτό ακριβώς δηλαδή που πέτυχε ο Τσίπρας και πήρε την κυβέρνηση. Και δεν το πέτυχε μόνο στις τρα-λα-λα εκλογές του Ιανουαρίου, το πέτυχε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με το πιστόλι στο κρόταφο. Και συνεχίζει να το πετυχαίνει, σύμφωνα και με τις πλέον απαισιόδοξες για το κόμμα του δημοσκοπήσεις. Όσοι και όσες προφήτευαν ότι θα πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό (ιδίως κάτι δημοσιογράφοι πιασμάν!) ακόμη στο περίμενε είναι.
Δύσκολο το έργο του Γιάνη και ακόμη δυσκολότερο το κάνει η «σύμπλευσή» του με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σωρό θέσεις. Και στα Ελληνοτουρκικά τα ίδια λένε και στο μακεδονικό τα ίδια λένε και φιλευρωπαϊστές είναι και οι οπαδοί του Σώρρα τους βρίζουν, σημαντικές διαφορές δεν βλέπω. Μόνο στο θέμα των πλειστηριασμών τα σπάνε, αλλά εκεί είναι επικράτεια Λαφαζάνη και δεν νομίζω ότι ο Παναγιώτης θα παραχωρήσει έδαφος στο Γιάνη για να παίξει μπαλίτσα.
Ως εκ τούτου, ανηφόρα. Για να βρει χώρο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος ο Βαρουφάκης, θα πρέπει να κοπιάσει ιδιαιτέρως. Να σκιστεί, να ιδρώσει, να φάει χώμα που λένε και στα γήπεδα. Εδώ λοιπόν θα φανεί το πραγματικό μέταλλο του ανδρός. Εδώ θα φανεί αν βαστάει η περδικούλα του ή αν στην πρώτη στραβή, θα αναχωρήσει δια τα Ευρώπας ρίχνοντας μαύρη πέτρα στην Ψωροκώσταινα. Εφοδιάζομαι με ποπ κορν και αναψυκτικά τύπου Κόλα και αναμένω με αγωνία τη συνέχεια!

- από το newpost.gr