ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Δεοντολογία, διαγραφές και παραληρήματα

Fact: η ΕΣΗΕΑ είναι σωματείο εργαζομένων και όχι κρατική υπηρεσία ή ανεξάρτητη αρχή. Το ΔΣ της εκλέγεται από δημοσιογράφους και όχι από τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι διαγραφές Πορτοσάλτε και Μαλέλη επήλθαν έπειτα από μαζικές καταγγελίες πολιτών.

Fact: Σε όλες τις στοιχειωδώς δημοκρατικές (και καπιταλιστικές επίσης) χώρες ισχύουν αυστηροί κανόνες δεοντολογίας για τα ΜΜΕ. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παραβίαση των νόμων περί δημοσκοπήσεων, κλπ, επιφέρουν βαριά πρόστιμα ή/και αφαίρεση άδειας. Ο ΣΚΑΪ και το Mega θα είχαν βάλει λουκέτο στη Βρετανία ας πούμε. Αν και βασικά δεν θα είχαν ανοίξει ποτέ.

Fact: Σ' αυτές τις χώρες το hate speech (προτροπή σε ρατσιστική και ομοφοβική βία π.χ.) και η..
προώθηση του ναζισμού τιμωρούνται σκληρά από τον νόμο. Όταν μασκαρεύεις μαχαιροβγάλτες σε αγανακτισμένους κατοίκους και σύμβολα lifestyle έρχεται και σε τσιμπάει ο εισαγγελέας, και το τελευταίο που σε νοιάζει είναι αν θα σε αποδοκιμάσουν οι συνάδελφοι σου.

Fact: Η ελευθερία έκφρασης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοσίευση πλαστών ντοκουμέντων (π.χ. φωτογραφία Νοτιοαφρικάνας γριάς που τσαμπουκαλεύεται σε ΑΤΜ και παρουσιάζεται από ελληνικά κανάλια και εφημερίδες ως Αθηναία που αντιδράει σε capital controls).

Fact: Οι προσωρινές διαγραφές και επιπλήξεις των μελών της ΕΣΗΕΑ δεν εμποδίζουν τους τιμωρηθέντες να συνεχίσουν να κάνουν προπαγάνδα, ούτε να την βαφτίζουν "ενημέρωση". Απλά χάνουν την αξιοπιστία που ουδέποτε είχαν καταφέρει να αποκτήσουν.

Fact: Άλλο η πολιτική άποψη και η (σωστή ή εσφαλμένη) εκτίμηση ενός δημοσιογράφου, και άλλο η κατασκευασμένη είδηση και η διαστρέβλωση γεγονότων. Το να πεις ότι πιστεύεις πως αν δεν έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχαμε ανάπτυξη είναι δικαίωμα σου. Το να πεις ότι είχαμε όντως ανάπτυξη ενώ όλα τα επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει είναι κατάφωρο ψέμα.

Fiction: Παραληρήματα για σοβιετίες, Βόρειες Κορέες, γκούλαγκ και πογκρόμ, με αφορμή την απόφαση ενός σωματείου που δεν έχει δικαιοδοσία να απαγορεύσει οτιδήποτε και να φιμώσει κανέναν.

Νικόλαος Σταμπουλόπουλος (fb)