ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Το λιοντάρι του Σκάι και ο πόλεμος του Μega

Το δελτίο ειδήσεων του Σκάι το βράδυ της Τετάρτης είχε πρώτο θέμα τις αντιδράσεις των παραγόντων και των μίντια του εξωτερικού για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Επί δέκα λεπτά παρουσίαζαν δηλώσεις, δημοσιεύματα, αναλύσεις, με τρόπο που συνηγορούσε υπέρ του τρόμου, αλλά όχι εντελώς προκλητικά, εφτά δόσεις τρόμος, τρεις δόσεις αλήθεια, σαν εκπομπή μαγειρικής υψηλού κόστους. Από τον Σκάι περιμένεις πάντα το χειρότερο, οπότε και η παραμικρή δόση αντικειμενικότητας είναι έκπληξη ευχάριστη.
Καμιά ευχάριστη έκπληξη δεν υπήρξε, η πλάστιγγα έγειρε εντελώς υπέρ του τρόμου, μόνο που τούτο έγινε με τρόπο έμμεσο και ύπουλο. Καθ' όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ, πάνω στην οθόνη υπήρχε..
ένα τεράστιο Grexit, που δεν έφευγε με τίποτα. Αλλάζανε τα θέματα, αλλάζανε οι εικόνες, αλλάζανε οι φωνές, το Grexit εκεί, σκαρφαλωμένο στην οθόνη, σαν λιοντάρι που παίρνει φόρα για να επιτεθεί στον τηλεθεατή.

Το λιοντάρι έβλεπε επί δέκα λεπτά ο τηλεθεατής, αυτό αποσπούσε την προσοχή του, αυτό διαμόρφωνε προσώρας τα συναισθήματα και τη σκέψη του. Δεν πα' να 'λεγε το δελτίο ότι βγήκανε πλείστοι όσοι, η Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, η μισή κυβέρνηση της Γερμανίας, να πούνε ότι πιθανότητα Grexit δεν υφίσταται και δεν πρέπει να το πιάνουμε στο στόμα μας, γιατί βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία, ο τηλεθεατής Grexit έβλεπε στην οθόνη, Grexit μαρτυρούσε. Δεν μαρτυρούσαν όλοι οι τηλεθεατές, μαρτυρούσαν οι πιο ευαίσθητοι, οι πιο φοβισμένοι, αυτοί που έχουν μικρότερη πρόσβαση στην εναλλακτική πληροφόρηση, αυτοί είναι άλλωστε οι στόχοι της τηλεοπτικής προπαγάνδας, οι φοβισμένοι, οι ευαίσθητοι, οι απομονωμένοι.

Η τηλεόραση περνάει ισχυρά μηνύματα με έμμεσο τρόπο, με την εικόνα που συνοδεύει την είδηση, με τη μουσική που συνοδεύει την είδηση, με το σουπεράκι που περνάει κάτι από την είδηση. Μύρια όσα τα παραδείγματα από το παρελθόν. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τις ειρηνικές πορείες που συνοδεύονταν από εικόνες με καμένους κάδους, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε καεί κάδος ούτε σκουπιδοτενεκές. Πλάνα αρχείου από προηγούμενες πορείες ήταν, απαντούσαν τα κανάλια, αλλά μέχρι να καταλάβει ο δυστυχής θεατής ότι τα πλάνα είναι του αρχείου, είχε καταλήξει στο στέρεο συμπέρασμα ότι οι αναρχοκομμουνιστές έκαψαν και πάλι την Αθήνα.

Έχουμε και πιο πρόσφατα παραδείγματα. Προχθές το δελτίο του Μega παρουσίαζε το πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν που έλεγε «ΣΥΡΙΖΑ - Podemos... Η καταιγίδα που έρχεται από τον Νότο» και στην οθόνη έγραφε "ΣΥΡΙΖΑ - ΠΟΛΕΜΟΣ... η καταιγίδα που έρχεται από τον Νότο». Προφανώς επρόκειτο περί λάθους, αν και με το Μega τίποτα δεν είναι προφανές. Λάθος που δεν διορθώθηκε, οπότε εκείνο που έμεινε στον τηλεθεατή ήταν το «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΛΕΜΟΣ». Το είχε είπε άλλωστε και ο Ηράκλειτος "Podemos πάντων πατήρ».

Καλό βόλι, αδέλφια του Μega και του Σκάι.


Γιώργος Ανανδρανιστάκης