ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τι (δεν) αλλάζει για το προλεταριάτο των ιστοσελίδων

Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι): η χαρά του εργοδότη που δεν πληρώνει σεντς αποζημίωσης και καμιά ασφαλιστική εισφορά
 
 Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει αυτόν τον καιρό για το φορολογικό καθεστώς από 1/1/2015 όσων εργάζονται με την πιο εκμεταλλευτική πατέντα εργασίας που επινόησε ο νεοφιλελευθερισμός, δηλαδή με το δήθεν καθεστώς «ελευθέρου επαγγελματία» (ΔΠΥ- Μπλοκάκι). Κατ’ αρχήν τα 650 ευρώ δεν είναι εισφορά αλληλεγγύης αλλά τέλος επιτηδεύματος. Αυξάνεται σε 650 από 500 ευρώ για όσους έχουν μισθωτή εργασία (άρα εισπράττουν ένα μισθό κάθε μήνα) και έχουν και μια δεύτερη δουλειά με μπλοκάκι. Τα καθαρά κέρδη, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα, και όχι τα έσοδα, των τελευταίων από το μπλοκάκι φορολογούνται με 26% πράγματι από το πρώτο ευρώ.
Για τους υπόλοιπους δηλαδή, όσους δεν έχουν μισθωτή εργασία και εργάζονται σε έναν εργοδότη..
με μπλοκάκι δεν αλλάζει τίποτα. Δηλαδή πληρώνουν το μειωμένο τέλος επιτηδεύματος των 500,00 ευρώ και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών αν και αμείβονται με μπλοκάκι. Συνεπώς για τον ταλαίπωρο κόσμο των ιντερνετομάγαζων (που κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει άλλη μισθωτή εργασία) δεν αλλάζει τίποτα.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι το φορολογικό για το προλεταριάτο των ιστοσελίδων. Το πραγματικό θέμα με το οποίο δεν ασχολείται κανείς είναι το ασφαλιστικό. Εκμεταλλευόμενος τη σχετική φιλελεύθερη νομοθεσία, ο εργοδότης τους αμείβει με μπλοκάκι και μετακυλίει πάνω τους το ασφαλιστικό κόστος της εργασίας (ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ). Αν αντίθετα τα ίδια λεφτά τους τα έδινε με ασφαλισμένη μισθωτή εργασία θα έπρεπε να τους πληρώνει εργοδοτικές εισφορές κάτι το οποίο σήμερα δεν πράττει.  
- πηγή: syspeirosi