ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Ποιούς ευνοεί η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες;

Επιστολή των εργαζομένων σε «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και «ΚΕΡΔΟΣ» σε Βενιζέλο, Καψή και Κουτρουμάνη

Μας ήρθε με email η επιστολή των εργαζομένων των τριών μεγαλύτερων οικονομικών εφημερίδων «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «ΚΕΡΔΟΣ» την οποία απέστειλαν προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και στον Υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή, αλλά και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη με θέμα τη διακοπή της προσπάθειας κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν το γεγονός ότι από τη στιγμή που το κόστος για κάθε δημοσίευση είναι μικρό (για παράδειγμα για τις μικρές επιχειρήσεις είναι περίπου 430 ευρώ ετησίως), γεννά υποψίες ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι, για τους οποίους επιδιώκεται η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:..

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ 3 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» «ΚΕΡΔΟΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012
Προς :
· Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
· Υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή

Κοινοποίηση :
- Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη

Κύριοι Υπουργοί,
Η απόπειρα επιχειρηματικών κύκλων, που με τη συνδρομή –ή και παρότρυνση συγκεκριμένων εκδοτών- επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς της δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες, που ισχύει με το νόμο 2190/1920 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, θα πλήξει τους εργαζόμενους όχι μόνο στον οικονομικό τύπο, αλλά και σε 25 άλλες πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες.
Όσοι βυσσοδομούν κατά των εφημερίδων και όλων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, αγνοούν εκούσια τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανατροπής, που
· Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.).
· Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
· Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας, συντείνοντας στη διόγκωση της ανεργίας.
· Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.
· Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων, «το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα». Στο θέμα αυτό έχει πάρει θέση υπέρ της διατήρησης της δημοσίευσης στον τύπο και η Ευρωπαϊκή Ένωση Οικονομικών Εφημερίδων.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα συνεργήσετε στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης με την οποία θα στείλετε τουλάχιστον 3.500 εργαζόμενους στην ανεργία. Εξάλλου το γεγονός ότι το κόστος για κάθε δημοσίευση είναι μικρό (για παράδειγμα για τις μικρές επιχειρήσεις είναι 430 ευρώ περίπου ετησίως), γεννά υποψίες ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι, για τους οποίους επιδιώκεται η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες.

Με εκτίμηση
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Για το ΚΕΡΔΟΣ Φώφη Κορίδη
Για την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Φάνης Ζώης
Για την ΗΜΕΡΗΣΙΑ Χάρης Σαββίδης