ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Μικρά καθημερινά «εγκλήματα» στην εφημερίδα Θεσσαλία

Ανεπιφύλακτα στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων (δημοσιογράφων και τεχνικών) στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» η Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων – Επιτροπή εργαζόμενων στον Τύπο του ΠΑΜΕ Μαγνησίας που σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:
Ο εργοδότης της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ από τον Μάιο του 2010 ακριβώς μετά την υλοποίηση από αυτόν με «διευθυντικό δικαίωμα» των διαθεσιμοτήτων, προχώρησε από τον Ιούνιο του ίδιου έτους στην αλλαγή των συμβάσεων των δημοσιογράφων στο δευτεριάτικο φύλλο και απασχολούσε αυτούς που δέχθηκαν να εργαστούν με «Μπλοκάκι» (ελαστικές μορφές εργασίας), με όλα τα αρνητικά επακόλουθα γι’ αυτούς που αρνήθηκαν αλλά και γι’ αυτούς που τελικά συμφώνησαν, ύστερα μάλιστα και από δική τους πρόταση. Ο εργοδότης της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ εκμεταλλεύθηκε την υποχωρητικότητα ορισμένων στο όνομα «να σωθεί η επιχείρηση» (άραγε από ποιους), για να υλοποιήσει αντεργατικές ρυθμίσεις και..
ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει την αφερεγγυότητά του, ακόμη και απέναντι σε αυτούς που «έβαζαν πλάτη» σε αυτές, που πάντα είχε στο μυαλό του και πάντα «πρωτοπόρος» σε όλη την Μαγνησία εφάρμοζε, με πάντα ως κριτήριο να διατηρήσει για τον εαυτό του, ένα μέσο ποσοστό κέρδους.
Ενάμισυ χρόνο μετά επιβεβαιώνεται, έστω και έτσι τραγικά για όλους, η θέση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ότι «οι υποχωρήσεις δεν αποτελούν λύση και ότι άλλο το συμφέρον του εργαζόμενου και άλλο του εργοδότη» ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Από τότε ο εργοδότης της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ όχι μόνον υλοποίησε την πολιτική του με μείωση των μισθών χωρίς να δώσει ούτε και αυτά που υπέγραψε σε κοινό χαρτί με αυτούς που δέχθηκαν, έκανε απολύσεις (χωρίς να βγει «άχνα», κάποιοι ίσως τις χάρηκαν κιόλας), ζήτησε στην συνέχεια από τους δημοσιογράφους και τεχνικούς «να του βρουν επενδυτές διαφορετικά θα κλείσει συνολικά την εφημερίδα, μετά τους ζήτησε να την νοικιάσει (και κάποιοι «τσιμπάνε» νιώθοντας ότι μπορεί να γίνουν αφεντικά) και φυσικά τώρα με το Δευτεριάτικο φύλλο απειλεί ότι «στην θέση αυτών που παραιτήθηκαν θα βάλει «υπεύθυνους», άτομα, που απασχολεί ως δημοσιογράφους και από την άλλη τους έχει συμβάσεις υπαλλήλου γραφείου).
Η «ιστορία» της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με αυτά που τεκταίνονται τα τελευταία χρόνια μπορούν να αποτελέσουν στο μέλλον ένα πολύ καλό μάθημα «ιστορίας», για τις σχέσεις εργαζομένων- εργοδοτών και επιβεβαίωση ακόμη και για τους πλέον δύσπιστους της πολιτικής θέσης ότι «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». Άσχετα εάν μερικοί έκαναν «τα μικρά καθημερινά τους εγκλήματα» στο όνομα ενός προσωπικού αυτοπροσδιορισμού που είχαν δώσει στον εαυτό τους, επειδή κάποτε αυτοαποκαλούνταν «αριστεροί».
Εμείς από την πλευρά μας θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για την παραπέρα αγωνιστική συνέχεια διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ ο εργοδότης οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές και ακόμη περισσότερο υπάρχουν και οι εργαζόμενοι στο ΝΕΟ ΤΥΠΟ που είναι σε επίσχεση εργασίας από τις 19 Γενάρη, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι σε όλη την Κεντρική Ελλάδα, που στην κυριολεξία φυτοζωούν λόγω της ασυδοσίας των εργοδοτών από την πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου- ευρωπαϊκής ένωσης- ΔΝΤ.
ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ :
Να ξεδιπλωθούν ουσιαστικοί, κλιμακούμενοι και δυναμικοί αγώνες ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των άλλων ειδικοτήτων και πανελλαδικά, με αιχμή την υπεράσπιση των ΣΣΕ. Να υποχρεώσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις να συνυπογράψουν νέες, που θα κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματά μας.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η ενότητα δράσης. Αυτή είναι η δύναμή μας που θα επιβάλει το δίκιο μας. Αλλά, κυρίως, θα διασφαλίσει την τήρηση των συμβάσεων στην πράξη, θα εμποδίσει τις απολύσεις, θα αποκρούσει τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η εργοδοσία, θα ξεπεράσει προβλήματα όπως κατάργηση υποχρεωτικότητας εφαρμογής των ΣΣΕ κλπ. Καλούμε το ΔΣ της Ένωσης, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες, για να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΘΣΕ όλοι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ σε Μέσα (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο κ.λπ.), ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρόνο προϋπηρεσίας και ταυτόχρονα να εκκαθαρίσει το μητρώο, με βάση το καταστατικό, διαγράφοντας όλους εκείνους που κατέχουν, ή συμμετέχουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τον αγώνα των Χαλυβουργών του Ασπροπύργου
και καταγγέλλουμε τα τσιράκια του Μάνεση και του ΣΕΒ (ΕΚΒ, Δήμο Βόλου, Επιμελητήριο ,εργοδοτικό σωματείο Βόλου, βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ κ.λ.π).

ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 9 Φλεβάρη στην πλατεία Πανεπιστημίου στις 6 μ.μ.