ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η περιουσία του Θ. Ρουσόπουλου, η έγκληση του Γ. Βλάχου και η υπέρμαχος της δεοντολογίας

Eπίπληξη, με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας, ήταν η ποινή που επιβλήθηκε στην Ιωάννα Μάνδρου από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (υπήρξε και πρόταση για προσωρινή διαγραφή της ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ). Η δημοσιογράφος είχε κριθεί πειθαρχικά ελεγκτέα ύστερα από έγκληση του συναδέλφου της Γιώργου Βλάχου. Η έγκληση του Γ. Βλάχου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Στην τηλεόραση του Σκάι τη Δευτέρα 20.06.11 στο δελτίο ειδήσεων (περίπου 21:20), η Ιωάννα Μάνδρου ανέφερε για το πρόσωπό μου ονομαστικά ότι έκανα δημοσιογραφική κριτική για την περιουσία του Θόδωρου Ρουσόπουλου σε «διατεταγμένη αποστολή». Βαρύτατη καταγγελία χωρίς καμία απόδειξη. Αφορμή στάθηκε η έκδοση απόφασης δικαστηρίου για απλή εξύβριση με την οποία καταδικάστηκα για χρηματική αποζημίωση προς τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, ύψους 3.750 ευρώ, ενώ ο ίδιος ζητούσε 1.200.000 ευρώ. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη ημέρα..
τα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα απεργούσαν, αντίθετα με την Ιωάννα Μάνδρου, που έκανε δελτίο ειδήσεων με αυτή την επίθεση σε βάρος μου.
Η συμπεριφορά της Ιωάννας Μάνδρου ήταν υβριστική, συκοφαντική, λασπολογική, χωρίς καμία απόδειξη. Άλλωστε, η Ιωάννα Μάνδρου εκείνη την εποχή που εργαζόταν και αυτή μαζί μου στον Τ/Σ Alpha, συνέβαλε με τις πληροφορίες της σε ρεπορτάζ για τον τότε υπουργό Θόδωρο Ρουσόπουλο. Τώρα, από άλλο τηλεοπτικό σταθμό, μας υβρίζει και επαινεί τον κ. Ρουσόπουλο(…)».

Η εγκαλούμενη Ιωάννα Μάνδρου, πέραν της προφορικής απολογίας της ενώπιον του Συμβουλίου, υπέβαλε και απολογητικό υπόμνημα, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«(…)Το σχόλιό μου ήταν σχετικά με τη δημοσιογραφική προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος, που αφορούσε την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Βατοπαιδίου, και αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί συνάδελφοι παρουσίασαν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αφορμή για το σχόλιό μου ήταν η έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Δεν αναφέρθηκαν προσωπικά στον κ. Γεώργιο Βλάχο, τον οποίο, όπως και τους άλλους συναδέλφους μου σέβομαι και εκτιμώ, και σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να θίξω. Αναφέρθηκα στη δημοσιογραφική προσέγγιση, που καταδικάζεται και δια της δικαστικής αποφάσεως, ως αποτέλεσμα παρουσίασης ως γεγονότων, καταστάσεων που δεν επιβεβαιώνονται ούτε τεκμηριώνονται(…) Το σχόλιό μου στο συγκεκριμένο δελτίο του Σκάι δεν περιείχε καμία αιχμή κατά συναδέλφων μου και ειδικότερα του κ. Γεωργίου Βλάχου, ούτε εκτόξευσα εναντίον του ασύστατες κατηγορίες, αντιθέτως, όπως ανέφερα και παραπάνω, σέβομαι και εκτιμώ τους συναδέλφους μου, η δε τήρηση των αρχών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αποτελεί πάντοτε οδηγό κατά την άσκηση των επαγγελματικών μου καθηκόντων, όπως και στην προκείμενη περίπτωση…».
Στο σκεπτικό της απόφασης του ΠΠΣ για την επιβολή της ποινής στην Ιωάννα Μάνδρου αναφέρεται σχετικά: «Ένα μέλος από την πλειοψηφία, θεωρεί ότι πέρα από τα άλλα, η συν. Μάνδρου, εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δεοντολογίας, τη στιγμή που η ίδια την παραβιάζει στη γενικότερη συμπεριφορά της, επιδιώκοντας πολυθεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που έχει επανειλημμένα καταδικάσει το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, το οποίο στην από 03.12.09 ανακοίνωσή του, τονίζει: ‘’Το δικαίωμα της εργασίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους τους πολίτες. Και στην προκείμενη περίπτωση όταν υπάρχουν άνεργοι δημοσιογράφοι είναι αδιανόητη η επιδίωξη από άλλους δύο, τριών ή και περισσοτέρων θέσεων στον κρατικό τομέα. Δυστυχώς, με την απαράδεκτη στάση των εκάστοτε φορέων της εξουσίας η προκλητική αυτή κατάσταση συνεχίζεται, με παραγνώριση της συνταγματικής επιταγής, του νόμου και της βασικής αρχής και αντίληψης περί κοινωνικής ηθικής’’. »