ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΕΣΗΕΑ Καμιά πρόταση δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία


Kαμία από τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ της 24ης Ιανουαρίου 2012 δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50%+1), όπως ορίζεται στο άρθρο 27 παρ. 2 του Καταστατικού, οπότε θεωρείται ότι ουδεμία απόφαση ελήφθη από την Συνέλευση των δημοσιογράφων.
Συνολικά ψήφισαν:2.187, έγκυρα:2.054, άκυρα:23, λευκά:110
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ πλειοψήφησε η πρόταση Γ΄που συγκέντρωσε 897 ψήφους. Η πρόταση Α΄(για απεργία διαρκείας) και η πρόταση που στήριξε το ΚΚΕ συγκέντρωσαν 1.157 ψήφους (809 και 348 ψήφους αντίστοιχα). Αναλυτικά:

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των προτάσεων, οι οποίες κατατέθηκαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 24 ης Ιανουαρίου 2012.
Ψήφισαν: 2.187 Έγκυρα: 2.054 Άκυρα: 23 Λευκά: 110
ΕΛΑΒΑΝ:

1. ΠΡΟΤΑΣΗ Γ’:
897

Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εργοδότες, με προθεσμία 15ημέρου για την υπογραφή διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσαρμοσμένης στις ανάγκες των εργαζομένων.
Η διαπραγμάτευση θα αφορά αποκλειστικά στις αμοιβές, με πιθανή μεσοσταθμική μείωση, ταυτόχρονη προστασία των θεσμικών, με έμφαση στη διατήρηση του 13 ου και 14 ου μισθού.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, να προχωρήσει σε στοχευμένες κινητοποιήσεις (ακόμη και διαρκείας) στα ΜΜΕ που δεν καταβάλουν έγκαιρα αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές.

2. ΠΡΟΤΑΣΗ Α’: 809
Η Γενική Συνέλευση ΕΣΗΕΑ, σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες των Μνημονίων και αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης, της Τρόικας και των εργοδοτών, εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης:
- Να διεκδικήσει τη διαπραγμάτευση και υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν οι προηγούμενες ΣΣΕ. Διεκδικούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το πάγωμα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν κατόπιν άρνησής τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των ανέργων.
- Να οργανώσει για το σκοπό αυτό απεργιακό αγώνα διαρκείας, σε συντονισμό με όλες τις Ενώσεις του Τύπου.
- Να απευθύνεται στη διάρκεια του αγώνα αυτού σε όλη την κοινωνία, καλύπτοντας το κενό ενημέρωσης με εναλλακτικά μέσα των εργαζομένων στα ΜΜΕ – διαδίκτυο, ραδιόφωνο, εφημερίδα, ακόμη και τηλεόραση.
- Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να αξιοποιήσει και κάθε θεσμικό μέσο υπέρ των εργαζομένων.



3. ΠΡΟΤΑΣΗ Β’: 348
1. Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι, δεν ευθύνονται ούτε για την κρίση του συστήματος, ούτε για την «κακοδιαχείριση» των επιχειρήσεων και τα χρέη τους. Εργοδοσία, κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ χτυπούν συντονισμένα τους εργαζόμενους. Θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερη χασούρα για το κεφάλαιο και να φορτώσουν τη ζημιά στους εργαζόμενους. Αξιοποιώντας την κρίση περνούν μέτρα που κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη, ακόμα πιο μεγάλη την εκμετάλλευση.
2. Η διέξοδος βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα. Τα εντεινόμενα προβλήματά μας ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι άρρηκτα δεμένα με το μεγάλο πρόβλημα της ουσιαστικής και ολόπλευρης ενημέρωσης, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πολιτική που προστατεύει τους κεφαλαιοκράτες και επιβάλλει βαριές θυσίες στους εργαζόμενους και το λαό.
3. Διεκδικούμε αιτήματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών και συνολικά για όλα όσα καθορίζουν τη ζωή μας ως εργαζόμενους:
-Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ. Καμία διαπραγμάτευση για μειώσεις μισθών και επιδομάτων! Κατάργηση κάθε μορφής ατομικής και επιχειρησιακής σύμβασης ή συμφωνίας.
- Kαταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
- Κατάργηση όλων των αποφάσεων για μειώσεις αποδοχών στα δημόσια ΜΜΕ και να ισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις.
- Στα διαδικτυακά μέσα να κατοχυρωθεί η δημοσιογραφική εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μέσω των νέων ΣΣΕ να κατοχυρωθεί η εφαρμογή τους για όσους εργάζονται σε τέτοια Μέσα που ανήκουν σε Ομίλους ΜΜΕ.
- Κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων (ΔΠΥ κ.λπ.) και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατάργηση της απλήρωτης και «μαύρης» πρακτικής εξάσκησης. Η εξάσκηση να γίνεται με πλήρη δικαιώματα.
- Κατοχύρωση της πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ.
- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος.
-Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων.
- Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Όριο συνταξιοδότησης 60 έτη για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες.
ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:
Να ξεδιπλωθούν ουσιαστικοί, κλιμακούμενοι και δυναμικοί αγώνες ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των άλλων ειδικοτήτων και πανελλαδικά, με αιχμή την υπεράσπιση των ΣΣΕ. Να υποχρεώσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις να συνυπογράψουν νέες, που θα κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματά μας.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η ενότητα δράσης. Αυτή είναι η δύναμή μας που θα επιβάλει το δίκιο μας.
Αλλά, κυρίως, θα διασφαλίσει την τήρηση των συμβάσεων στην πράξη, θα εμποδίσει τις απολύσεις, θα αποκρούσει τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η εργοδοσία, θα ξεπεράσει προβλήματα όπως κατάργηση υποχρεωτικότητας εφαρμογής των ΣΣΕ κ.λπ.
Καλούμε το ΔΣ να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες, για να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ όλοι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ σε Μέσα (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο κ.λπ.), ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρόνο προϋπηρεσίας και ταυτόχρονα να εκκαθαρίσει το μητρώο, με βάση το καταστατικό, διαγράφοντας όλους εκείνους που κατέχουν, ή συμμετέχουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

Επειδή καμία από τις προτάσεις δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50%+1), όπως ορίζεται στο άρθρο 27 παρ. 2 του Καταστατικού ουδεμία απόφαση ελήφθη από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ