ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κάτι τρέχει με τον Μόσιαλο


Οι περισσότεροι είχαν να γράψουν και να πουν κάτι καλό (εως πολύ καλό) για τον νέο υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο. Στις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων, στο διαδίκτυο κ.α. το μόνο που έβρισκες ήταν αναγνώσματα και σχόλια για το νέο (βρετανικό) στυλ ενημέρωσης και για τον «πολλά υποσχόμενο καθηγητή του LSE που εξέπληξε ευχάριστα τους πολιτικούς συντάκτες στο πρώτο μπρίφινγκ και που θα παράγει πολιτική και δεν θα είναι διεκπεραιωτικός σαν τον Πεταλωτή».
Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από σχόλια εφημερίδων και επιφυλασσόμεθα:

Δυναμική πρεμιέρα
Πολλά υποσχόμενη ήταν η χθεσινή "πρεμιέρα" του Ηλία Μόσιαλου στο -ούτως ή άλλως απαιτητικό- πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εξέπληξε ευχάριστα τους πολιτικούς συντάκτες, πολλοί από τους οποίους περίμεναν ότι θα..έβλεπαν (και θα άκουγαν) έναν "κουμπωμένο" καθηγητή, με στεγνό λόγο και αυστηρώς υπηρεσιακή προσέγγιση των θεμάτων. Τελικά, ο νέος πορτ παρόλ της κυβέρνησης διέψευσε τις ανησυχίες (ή τις προσδοκίες...) τους, αφού έδειξε ότι διαθέτει οξυμένο πολιτικό αισθητήριο, άνεση λόγου και -το κυριότερο- πλήρη επαφή με τον νέο ρόλο του αλλά και με την... πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, διαθέτει όλα τα προσόντα για να αποτελέσει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του ανασχηματισμού...
Γραφικότητες / ΕΘΝΟΣ

Βρετανικό στυλ ενημέρωσης
Κανείς δεν πάει στο «µπρίφινγκ» απροετοίµαστος. Ο Ηλίας Μόσιαλος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ντεµπουτάρισε χθες µε ενηµέρωση που κράτησε σχεδόν µιάµιση ώρα. Ο Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics µε αντικείµενο τα οικονοµικά της υγείας, εξέπληξε τους συντάκτες µε την ευρυγώνια προσέγγισή του σε όλα τα πολιτικά θέµατα. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι χρησιµοποίησε χθες το πρωί το τριψήφιο για να ενηµερωθεί από άλλους υπουργούς. Κανέναν δεν πήρε! Οφείλεται στις πολλές θεµατικές ενότητες που έχει δουλέψει τους τελευταίους είκοσι µήνες ως πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ.
(…) Εμπειρη δημοσιογράφος που καλύπτει το «µπρίφινγκ» αντελήφθη τον Μόσιαλο ως κυβερνητικό εκπρόσωπο που θα παράγει πολιτική και δεν θα είναι διεκπεραιωτικός όπως ο Γιώργος Πεταλωτής. Η άλλη διαφορά του Μόσιαλου από τον προκάτοχό του είναι ότι απαντά σε όλα τα τηλεφωνήµατα των δηµοσιογράφων. Τους ξένισε όµως µια κάποια ψυχρότητα που έχει.
Σπεύδω να εξηγήσω ότι πρόκειται για αγγλοσαξονική επικάλυψη του θεσσαλικού ταµπεραµέντου του Μόσιαλου, που οφείλεται στην ακαδηµαϊκή καριέρα του στη Γηραιά Αλβιώνα. Βρετανικού στυλ ήταν και η χειραψία µε καθέναν και καθεµία από τους δηµοσιογράφους που κάλυψαν το «µπρίφινγκ».
Η ίδια δημοσιογραφική πηγή καταλογίζει στον υπουργό Επικρατείας άγνοια πολιτικού κινδύνου, με την έννοια ότι απαντούσε στις ερωτήσεις χωρίς να μασάει τα λόγια του και να υπολογίζει επετηρίδες, ισορροπίες ή το δελφινάριο της κυβέρνησης. Ας πούμε, δεν φοβήθηκε, σε ερώτηση για τα ρηθέντα από τον Θόδωρο Πάγκαλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, να πει «εγώ δεν υιοθετώ ακραίες εκφράσεις». ∆ηλαδή, επιτέλους ένας άνθρωπος που δεν επιλέγει ξύλινη γλώσσα και δεν φοβάται να πει τη γνώµη του.
Μικροπολιτικός / ΤΑ ΝΕΑ