ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η ΕΣΗΕΑ έχει ιστορικό χρέος να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τους συντάκτες του «Έθνους»

Επιστολή της Πόπης Χριστοδουλίδου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πριν 12 μέρες απολύθηκα και μάλιστα με τρόπο προσβλητικό για την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και άκρως εκδικητικό για την σταθερή και άκαμπτη συνδικαλιστική μου δράση, μέσα και έξω από το «Έθνος», στα όργανα του σωματείου μας, επί σειρά ετών .
Και φυσικά ουδείς έχει δικαίωμα να ξεχνά ότι περίπου 20-25 μέρες, πριν την απόλυσή μου, ο κ. Μπόμπολας με εκβιασμούς προσπάθησε να επιβάλλει σε όλους μας την υπογραφή μιας κατάπτυστης ατομικής σύμβασης, με σκοπό να καταργήσει την ΣΣΕ και να μας αναγκάσει να αρνηθούμε για πάντα την ΕΣΗΕΑ και τις ΣΣΕ , που, μόνο αυτή δικαιούται να υπογράφει με την ΕΙΗΕΑ για λογαριασμό μας.
Από την μια πλευρά, εσκεμμένα επιχειρείται η υποβάθμιση και η διάλυση του σωματείου μας και από την άλλη, να μπούμε όλοι στο «τούνελ» των ατομικών συμβάσεων, δίχως εργασιακά δικαιώματα και..ουσιαστικά πλέον έρμαια στις εκάστοτε επιθετικές και αντεργατικές αποφάσεις των εκδοτών.

Ενώπιον σας, ο κ. Μπόμπολας ισχυρίστηκε με χυδαίο τρόπο, πως προσωπικά δεν εργαζόμουν και κρυβόμουν πίσω από την ΕΣΗΕΑ.
Τυχαία;
Δεν νομίζω.
Μεγάλα παιδιά είμαστε κι αντιλαμβανόμαστε, όλοι, το γιατί.
Επιχείρημα επαναλαμβάνω χυδαίο , που όχι απλά δείχνει, πως, τους συντάκτες, που εργάζονται σκληρά στην εφημερίδα του, 25 χρόνια, όπως εγώ, τους βγάζει από τη μέση , απολύοντας τους και επιχειρώντας δημόσια να τους μειώσει ,με ψευδείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, αλλά, επιπλέον, σκοπός του είναι να απαξιώσει το σωματείο, την με την στενή η με την ευρεία έννοια συνδικαλιστική δράση και να «τιμωρήσει» όσους ακολουθούν την ΕΣΗΕΑ και τις κατακτήσεις της στον δημοσιογραφικό κλάδο.

Χτες , 11 μέρες, μετά την δική μου απόλυση, ο κ. Μπόμπολας συνέχισε την βάρβαρη επίθεσή του ενάντια στο συντακτικό προσωπικό , απολύοντας δύο ικανότατους και εργατικότατους συναδέλφους, τον Κώστα Τομαρά και την Παρασκευή Βονάτσου, με τα ίδια ακριβώς προσβλητικά επιχειρήματα.

Όποιος απολύεται από το «Έθνος» είναι «αντιπαραγωγικός» κι ας έχει δώσει τη ζωή του για αυτή την εφημερίδα, περισσότερες από δύο δεκαετίες κι ας την έχει τιμήσει με ποιοτική εργασία κι ας την έχει κρατήσει , μαζί με όλους τους συναδέλφους του, ψηλά , ακόμα και στις πιο σκληρές εποχές.
Πρακτική, που εφαρμόζουν οι εκδότες κι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ , όταν απολύουν εκδικητικά η επειδή θέλουν να αδειάσουν από συντάκτες τις εφημερίδες τους και να εφαρμόσουν τις ατομικές συμβάσεις, απειλώντας και εκβιάζοντας συναδέλφους μας να εργάζονται χωρίς ΣΣΕ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και να έχουν σκυμμένο το κεφάλι, μην τους το κόψουν.

Η ΕΣΗΕΑ , συνάδελφοι, γνωρίζει , πως ο κ. Μπόμπολας και όλοι οι υπόλοιποι εκδότες-καναλάρχες-ιδιοκτήτες μέσων θα συνεχίσουν την επίθεση ακόμα πιο σκληρά.

Για το «Έθνος» δε, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι σήμερα η σε 5-10 μέρες , ένα μήνα κ.λ.π , ο εκδότης θα «θερίσει» και πολλούς ακόμα συντάκτες , για να επιτύχει την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου των εκδοτών για «μακελειό» στον τύπο.
Ουσιαστικό και τελειωτικό.
Εσείς, ως εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ δεν έχετε δικαίωμα ούτε να υπεκφεύγετε, ούτε να μιλάτε για τυφλές απεργίες , αναφερόμενοι, κάποιοι, στην απεργία, που κηρύχθηκε για την δική μου απόλυση, ούτε ακόμα περισσότερο να επιτρέπετε σε έναν μεγαλοεκδότη να βάζει συντάκτες-στόχους και να «πυροβολεί» κάθε μέρα και άλλον η να βαδίζει , βάσει λίστας , γράφοντας την ΕΣΗΕΑ στα παλιά του τα παπούτσια.

Η έχουμε σωματείο ή δεν έχουμε...
Έχετε χρέος ιερό , χωρίς υπεκφυγές, αοριστίες, γενικολογίες κ. λ. π να υπερασπιστείτε τους συντάκτες του «Έθνους», με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο, υπερασπιζόμενοι, έτσι, το σωματείο και τον συνδικαλιστικό του ρόλο .

Η στιγμή αυτή , συνάδελφοι, είναι ιστορικής σημασίας .
Είναι το τέλος ή η αρχή.

Η μας τελειώνουν οι εκδότες ή τους σταματάμε με την ΕΣΗΕΑ μπροστάρη να υπηρετεί τον συνδικαλιστικό της ρόλο γενναία, έντιμα και επί της ουσίας.
Χτες απολύθηκαν άλλοι δύο εξαίρετοι συνάδελφοί μας.
Το τέλος του σωματείου επιθυμούν και επιχειρούν να κάνουν πράξη τα αφεντικά, καταργώντας τις ΣΣΕ, γιατί, αυτό είναι το «πάπλωμα» .

Κι αν δεν μιλάμε για αυτό, εθελοτυφλούμε η εν γνώσει μας και με επικίνδυνες πρακτικές, τους βοηθάμε να συνεχίσουν μια βάρβαρη κι ανήθικη επίθεση εις βάρος των συντακτών.

Αναμένουμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, όλοι σας και να υψώσετε τοίχο απέναντι στην εκδοτική βαρβαρότητα, όπως οφείλετε, ως εκλεγμένα μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ.

Αν θέλετε να βρείτε δικαιολογίες , για να αντιμετωπίσετε ως Πόντιοι Πιλάτοι την «σφαγή» στο Έθνος» , σας βρίσκω χιλιάδες, στο λεπτό.

Αν όμως θέλετε να μείνει, έστω και με δυσκολίες, σοβαρές διαφωνίες και προβλήματα, η ΕΣΗΕΑ όλων μας κάστρο απόρθητο, μην επιτρέψετε στους εαυτούς σας και στις αποφάσεις σας να μας κάνουν, σήμερα τους συντάκτες στο «Εθνος» , να νοιώσουμε ανυπεράσπιστοι, μόνοι και χωρίς ελπίδα καμιά, άοπλοι κι ανήμποροι απέναντι στην βαρβαρότητα του εκδότη.

Στην βαρβαρότητα απαντάς με πυγμή και όχι με κλάματα.
Εμείς δίνουμε μάχη για την αξιοπρέπειά μας και για την αξιοπρέπεια του κλάδου και του σωματείου.
Εσείς ;
Θέλω να πιστεύω, πως, όλοι θα πράξετε στο ακέραιο το καθήκον σας και θα υπερασπιστείτε τις αποφάσεις του σωματείου, όπως πρέπει και μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις μας.

Με αγωνιστικούς συναδελφικούς χαιρετισμούς
Πόπη Χριστοδουλίδου