ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Προοπτικές και προβλήματα από την απελευθέρωση της διαδικτυακής ονομασίας

ΑΠΕΙΡΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ONLINE ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

«Οποιαδήποτε λέξη ή σύμπλεγμα γραμμάτων σε οποιαδήποτε γλώσσα θα μπορεί να αποτελεί διαδικτυακή κατάληξη. Οι προοπτικές είναι απεριόριστες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα μας οδηγήσει αυτή η πρωτοβουλία».
Aυτά είπε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιντερνετ (Icann) Ροντ Μπέκστρομ, ανακοινώνοντας μια ιστορική απόφαση, ύστερα από έξι χρόνια διαβουλεύσεων...
Με αυτή την απόφαση επιτρέπεται η υιοθέτηση άπειρων νέων καταλήξεων στις διευθύνσεις των ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων καταλήξεων σε γραφή πέραν της λατινικής, όπως η κινεζική ή η αραβική. Και σηματοδοτείται η πιο εντυπωσιακή, μέχρι σήμερα, αλλαγή του Συστήματος Ονομάτων Περιοχής, από τη δημιουργία του τη δεκαετία του '80 αλλά και μία από τις πλέον επαναστατικές αλλαγές για το Δίκτυο στο σύνολό του.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες top-level domains: τα γενικά (22) όπως για παράδειγμα «.com», «.org», «.int» και τα εθνικά (290) που σχετίζονται με τη.. χώρα προέλευσης της ιστοσελίδας - για παράδειγμα «.gr» για την Ελλάδα, «.uk» για τη Βρετανία και «.fr» για τη Γαλλία. Η κατηγοριοποίηση των νέων καταλήξεων εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει βάσει τομέα ενδιαφέροντος, εθνικότητας ή γεωγραφίας.
Η Icann θα δέχεται τις πρώτες αιτήσεις από τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώνοντας ότι το κόστος για την απόκτηση ανέρχεται σε 185.000 δολάρια, η απαραίτηση αίτηση θα ξεπερνά τις 90 σελίδες και ο οδηγός συμπλήρωσής της θα είναι περίπου 360 σελίδες.
Οι καταλήξεις των «κολοσσών»
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι για λόγους μάρκετινγκ και κύρους οι εταιρείες-κολοσσοί θα διεκδικήσουν τις δικές τους καταλήξεις. «Για παράδειγμα .apple ή .ipad θα οδηγούν τους καταναλωτές απευθείας στα συγκεκριμένα προϊόντα», λέει χαρακτηριστικά ο Τέο Χναράκης της Melbourne ΙΤ που διαχειρίζεται τα online brands για πελάτες όπως η Volvo, η GlaxoSmithKline, η Lego.
Διεθνείς αναλυτές «περιμένουν» τουλάχιστον 1.000 ονόματα εταιρείων αλλά και γενικότερου τύπου καταλήξεις όπως .hotel, .bank. Υπογραμμίζεται ότι εάν πολλά μέρη έχουν νόμιμες αξιώσεις για την απόκτηση συγκεκριμένης κατάληξης τότε θα διεξάγεται δημοπρασία. Ηδη όμως έχουν αρχίσει και οι πρώτες ανησυχίες καθώς επιχειρήσεις φοβούνται ότι τρίτα μέρη θα θελήσουν να δημιουργήσουν πρώτα καταλήξεις που παραπέμπουν στα δικά τους εμπορικά σήματα, προκαλώντας σύγχυση στους καταναλωτές. -πηγή enet.gr