ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ακόμη δεν το είδαμε... i-κάτι το βαφτίσαμε

Ο ΣΤΙΒ ΤΖΟΜΠΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ TABLET PC ΤΗΣ APPLE
Οι μοναδικές πλάκες στην Iστορία για τις οποίες έχουν γραφεί περισσότερα από όσα έχουν γραφεί για το πολυαναμενόμενο tablet PC της Apple ήταν εκείνες με τις... δέκα εντολές. Ο κόσμος της Πληροφορικής περιμένει τον Στιβ Τζομπς να κατέβει αύριο ως άλλος Μωυσής και να παρουσιάσει, ούτε λίγο ούτε πολύ το επόμενο εξελικτικό βήμα στους προσωπικούς υπολογιστές.
Όργιο φημών έχει κατακυριεύσει τη μπλoγκόσφαιρα και τις τεχνολογικές ιστοσελίδες, παρασύροντας ακόμη και τους πιο ψύχραιμους. Οι φήμες ξεκινούν από το όνομα της νέας συσκεύης. "Φαβορί" είναι η ονομασία iSlate, αλλά δεν αποκλείεται και το iPad, κατά τα πρότυπα του iPod. Όσον αφορά στη μορφή που θα έχει, οι πληροφορίες μιλούν για μία συσκεύη που θυμίζει ένα μεγάλο, ακόμη λεπτότερο (!) iPhone….
….Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το iSlate ή iPad ή... i-κάτι φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τόσο τους υπερφορητούς υπολογιστές, όσο και τα "ηλεκτρονικά βιβλία". Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πλήθος εκδοτικών οίκων για να "ανεβάσουν" τους τίτλους σε μορφή που θα διαβάζει η νέα συσκευή. Φέρεται όμως να συζητά και με τη βιομηχανία του θεάματος, για να προσφέρουν τηλεοπτικό πρόγραμμα, αλλά και να δίνει έμφαση στις δυνατότητες της συσκευής να "τρέχει" παιχνίδια.
Για να τα καταφέρει όλα τα παραπάνω, η Apple θα πρέπει να σπάσει το τεχνολογικό φράγμα τουλάχιστον σε δύο τομείς. Η πρώτη καινοτομία που απαιτείται αφορά στην οθόνη. Οι οθόνες ηλεκτρονικού μελανιού που χρησιμοποιούν τα e-books είναι ξεκούραστες στα μάτια και ιδανικές για την ανάγνωση κειμένου. Είναι όμως ασπρόμαυρες και δεν μπορούν να παίξουν βίντεο και παιχνίδια. Οι έγχρωμες LCD και OLED οθόνες έχουν χρώμα και κίνηση, αλλά κουράζουν τα μάτια. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το ηλεκτρονικό βιβλίο Kindle της Amazon χρειάζεται επαναφόρτιση μια φορά κάθε δύο εβδομάδες. Ένας φορητός υπολογιστής με οθόνη ανάλογου μεγέθους με εκείνη που αναμένεται να έχει το tablet PC της Apple κρατάει - δεν κρατάει τέσσερις ώρες πριν χρειαστεί... πρίζα.
Αν η καλιφορνέζικη εταιρεία καταφέρει να βάλει σε μαζική παραγωγή μια συσκευή με υβριδική οθόνη και μπαταρία μακράς διαρκείας, τότε ίσως να έχει πραγματικά ανακαλύψει το "ιερό δισκοπότηρο" των φορητών υπολογιστών….

….Όσον αφορά στην τιμή του "θαυματουργού" (;) μηχανήματος, υπολογίζεται ότι θα είναι "τσουχτερή", αλλά δεν θα ξεπερνά τα χίλια ευρώ. Η "διαρροή" εσωτερικού σημειώματος της Media Markt, σύμφωνα με το οποίο η συσκευή θα στοιχίζει 899 ευρώ και θα κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο περί πλαστογραφίας. Ίσως αν λέγανε Πρωταπριλιά...
Η παρουσίαση της νέας συσκευής θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).
του Νίκου Αλέπη – από enet.gr