ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

«Πιο ευτυχισμένοι και υγιείς το Σαββατοκύριακο» – Γιατί άραγε;

ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝ…
Όταν δεν δουλεύουμε και έχουμε όλη την ημέρα «δική μας» είμαστε πιο χαρούμενοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς. Και πότε δεν δουλεύουμε και έχουμε όλη τη μέρα δική μας; Το Σαββατοκύριακο! Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης απέδειξαν το αυτονόητο και σε έρευνά τους ανέλυσαν πως μέσα στην εβδομάδα, από μέρα σε μέρα, αλλάζει η διάθεση ανδρών και γυναικών που εργάζονται τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα.
Η διαπίστωση των ερευνητών ήταν ότι οι άνθρωποι κάθε επαγγέλματος, άσχετα με το πόσα χρήματα βγάζουν, το Σαββατοκύριακο έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση, περισσότερη ενέργεια, και νιώθουν πιο υγιείς.
Σύμφωνα με την μελέτη οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ικανοί μέσα στο Σαββατοκύριακο με ό,τι καταπιάνονται - ίσως επειδή αισθάνονται ότι κάνουν αυτό που τους αρέσει και έτσι δίνουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της προσοχής και γενικότερα του εαυτού τους σε αυτό με το οποίο ασχολούνται.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, κατά τις καθημερινές (εργάσιμες) μέρες, νιώθουν χειρότερα, επειδή λιγοστεύει ο έλεγχος που ασκούν στην προσωπική ζωή τους, καθώς κάποιος άλλος (κυρίως ο εργοδότης) ή οι εξωτερικές περιστάσεις (π.χ. οι οικογενειακές υποχρεώσεις) ελέγχουν "έξωθεν" τις ατομικές επιλογές των ατόμων, ασκώντας σε αυτούς πιέσεις χρόνου, επιβάλλοντας ανεπιθύμητες συμπεριφορές (συνήθως στο εργασιακό περιβάλλον), καθιστώντας υποχρεωτική τη συναναστροφή με ανθρώπους με τους οποίους δεν υπάρχει στενός συναισθηματικός δεσμός.
Y.Γ. Πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για να αναλύσουν το πως και το γιατί... Δώστε τα στον κοσμάκη για να μην δουλεύει και να είναι ευτυχισμένος εφτά μέρες τη βδομάδα και όχι μόνο το Σαββατοκύριακο!..