ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Τα Δεκεμβριανά στο νέο τεύχος της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»


Στα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη «Μάχη της Αθήνας», τον Δεκέμβριο του 1944, εστιάζει το κεντρικό θέμα του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Δεκεμβρίου 2022 (#654). Στο άρθρο του με τίτλο «Πριν και μετά τον Δεκέμβριο του 1944 – Οι διεθνείς παράμετροι του ελληνικού δράματος» ο δημοσιογράφος και υποψήφιος δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πιέρρος Ι. Τζανετάκος σημειώνει πως «μπορεί οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ιστορίας να είναι πάντα οι Έλληνες, αλλά η σύγκρουση του Δεκεμβρίου 1944 δεν προέκυψε απλώς από την άρνηση συμβιβασμού και τις παντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες των αντιμαχόμενων πλευρών στο εσωτερικό. Πρέπει να ιδωθεί και μέσα από το διεθνές πρίσμα, καθώς αποτελεί μια μικρή αλλά καίρια πράξη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, το τέλος του οποίου σηματοδότησε την ανάδυση του νέου διπολικού κόσμου».

Από την πλευρά του, ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού, Διονύσης Ν. Μουσμούτης, επισημαίνει στο editorial ότι «τα Δεκεμβριανά αποτέλεσαν σημείο καμπής στην εμφύλια βία που είχε αρχίσει ήδη από το 1943 και έμελλε να συνεχιστεί μέχρι και το 1949. Ο δρόμος προς τη “μάχη της Αθήνας” ήταν στρωμένος με αμοιβαία καχυποψία, αλλά και αδιαλλαξία, και από τις δύο παρατάξεις. Το ποιος είχε μεγαλύτερη ευθύνη παραμένει ένα από τα πιο αμφισβητούμενα σημεία της νεότερης ιστορίας μας».

Στο ίδιο, περίπου, κλίμα, το περιοδικό φιλοξενεί έρευνα του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη με τίτλο «100 χρόνια από την άνοδο του ιταλικού φασισμού στην εξουσία – Μήπως η Ιστορία επαναλαμβάνεται;» που εξετάζει τη σημασία του έτους 1922 για την επικράτηση του φασισμού στην Ιταλία και την εν συνεχεία κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας επί 23 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα γνώρισε την επεκτατική πλευρά της, το 1923 στην Κέρκυρα και το 1940-1941 στην Ήπειρο. Στον πρόλογό του, ο συντάκτης σχολιάζει: «Μόλις έναν μήνα πριν συμπληρωθούν 100 χρόνια από την άνοδο του φασισμού στην εξουσία […] η Ιταλία αποκτά εκ νέου πρωθυπουργό με φασιστική ιδεολογία ως υπόβαθρο της πολιτικής δράσης του Μουσολίνι. Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία της αναβίωσης των ολοκληρωτισμών στην Ευρώπη δεν θα επαναληφθεί 77 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Επίσης, με αφορμή το (αμφιλεγόμενο) Μουντιάλ ποδοσφαίρου στο Κατάρ, που ολοκληρώνεται στις 18 Δεκεμβρίου, δημοσιεύει το β΄ μέρος του άρθρου του ιστορικού ερευνητή Μιλτιάδη Βαρβούνη «Ιστορίες από τη γιορτή του Μουντιάλ».