ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

NYT: Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στη γενέτειρα της Δημοκρατίας;


Ακόμη ένα ρεπορτάζ-κόλαφος διεθνούς μέσου για την ελληνική κυβέρνηση και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι New York Times αναρωτιούνται στον τίτλο τους: «Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στη γενέτειρα της Δημοκρατίας;»
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι New York Times ασχολούνται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς τον Αύγουστο μιλούσαν για «υπόθεση που θυμίζει «τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα».
Στο ρεπορτάζ έχει μιλήσει ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, ο οποίος περιγράφει πώς έμαθε μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι ήταν παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ, για τις δραστηριότητές του για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Solomon που αφορούσαν το προσφυγικό και είχε υποκλέψει το τηλέφωνό του. Έχοντας εξασφαλίσει ένταλμα παρακολούθησης δύο μηνών από εισαγγελέα, οι αρχές ήταν ελεύθερες να ακούσουν οποιαδήποτε προσωπική ή επαγγελματική κλήση του.
Σύμφωνα με τους ΝΤΥ, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν σχετικά δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις υποκλοπές. Το ίδιο διάστημα περίπου έμαθε και ο Θανάσης Κουκάκης ότι παρακολουθούνταν.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παραδεχθεί ότι η κρατική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, και εξαιτίας αυτών των αποκαλύψεων παραιτήθηκαν ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Κοντολέοντας. Αυτή «ήταν η αρχή του "ελληνικού Watergate"», προσθέτουν οι NYT.
- απόσπασμα από κείμενο στην efsyn.gr (ολόκληρο ΕΔΩ)