ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Ζήτημα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου η παύση της δίωξης Ασάνζ λένε διεθνή Μέσα


«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει τη δίωξη του συνιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία υπονομεύει την ελευθερία του Τύπου», τονίζουν μεγάλοι διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί που έχουν φιλοξενήσει στις στήλες τους πρώτοι απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν.
Ο Guardian, οι New York Times, η Le Monde, το Der Spiegel και η El País σε ανοικτή επιστολή τους αναφέρουν:
δημοσίευση δεν είναι έγκλημα: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να τερματίσει τη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων
Πριν από δώδεκα χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου 2010, τα πέντε διεθνή μέσα ενημέρωσης που υπογράφουμε – οι New York Times, ο Guardian, η Le Monde, η El País και το Der Spiegel – δημοσίευσαν μια σειρά αποκαλύψεων σε συνεργασία με το WikiLeaks που έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.
Το "Cablegate", ένα σύνολο 251.000 εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων του υπουργείο εσωτερικών των ΗΠΑ, αποκάλυψε κρούσματα διαφθοράς, διπλωματικά σκάνδαλα και υποθέσεις κατασκοπείας σε διεθνή κλίμακα.
Σύμφωνα με τόσα έγραψαν οι New York Times, τα έγγραφα έλεγαν «την κρυφή ιστορία σχετικά με το πώς η (αμερικανική) κυβέρνηση λαμβάνει τις μεγαλύτερες αποφάσεις της, τις αποφάσεις που στοίχισαν περισσότερο στη χώρα σε ζωές και χρήματα». Ακόμη και τώρα, το 2022, δημοσιογράφοι και ιστορικοί συνεχίζουν να δημοσιεύουν νέες αποκαλύψεις, χρησιμοποιώντας το μοναδικό θησαυροφυλάκιο εγγράφων.
Για τον Τζούλιαν Ασάνζ, εκδότη του WikLeaks, η δημοσίευση του «Cablegate» και πολλών άλλων σχετικών διαρροών είχε τις πιο σοβαρές συνέπειες. Στις 12 Απριλίου 2019, ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο με ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ και τώρα κρατείται για τρεισήμιση χρόνια σε μια βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας που χρησιμοποιείται συνήθως για τρομοκράτες και μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Αντιμετωπίζει έκδοση στις ΗΠΑ και ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Οι συντάκτες και εκδότες που υπογράφουμε, οι οποίοι είχαμε συνεργαστεί με τον Ασάνζ, νιώσαμε την ανάγκη να επικρίνουμε δημόσια τη συμπεριφορά του το 2011, όταν κυκλοφόρησαν μη διασκευασμένα αντίγραφα των εγγράφων, και ορισμένοι από εμάς ανησυχούν για τους ισχυρισμούς του κατηγορητηρίου ότι ο Ασάνζ προσπάθησε να συνδράμει στην ηλεκτρονική εισβολή σε απόρρητη βάση δεδομένων. Αλλά συγκεντρωνόμαστε τώρα για να εκφράσουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ για την απόκτηση και τη δημοσίευση απόρρητου υλικού.
Πηγή: efsyn.gr