ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Όταν σκάνε μύτη (δημοσιογραφικά) λαγουδίνια για διακοπές του ηλεκτρικού


Δεν έχουν ρεύμα; Δεν πειράζει, το σκοτάδι είναι ρομαντικό!

του Χρήστου Ξανθάκη

Την αρχή την έκανε, ως συνήθως, ένας συνάδελφος, γιατί άμα δεν κάνει την αρχή ένας δημοσιογράφος ποιος θα την κάνει δηλαδή; Κάνας ξυλουργός ή κάνας ηλεκτρολόγος; Καλά να είναι τα παιδιά, αλλά για άλλες δουλειές τα ‘χουμε όχι για να δημιουργούμε κλίμα και να σερβίρουμε σενάρια!
Οπότε βγήκε ο συνάδελφος (δεν θα τον διαφημίσω) πριν από μερικές ημέρες σε ένα γνωστό κανάλι (δεν θα το διαφημίσω), πάνω εκεί που γινόταν η συζήτηση για τις τιμές στο ρεύμα και πόσο έχει βελάξει ο καταναλωτής και είπε τη μεγάλη την κουβέντα:
  • «Εάν επιμεριζόμασταν από μία ώρα διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν θα ήταν το ίδιο κόστος».
Σε ένα στυλ ορίστε γατάκια υπάρχουν λύσεις πρακτικές, αρκεί να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει και να στρώσετε κώλο κάτω και να μην σκέφτεστε διαρκώς πότε θα έρθει το επόμενο τριήμερο.
Μια μικρή θυσία, είναι αρκετή.
Λίγο θα ξεβολευτείτε, για το κοινό καλό.
Είναι δύσκολες οι εποχές, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας.
Και λοιπά και λοιπά και λοιπά.

Όχι τόσο για να δικαιολογηθούν οι εταιρείες παροχής ρεύματος, ουκ ολίγες εκ των οποίων τα έχουν κάνει ρόιδο (ρωτείστε τον δήμο Αθηναίων, κάτι έχει υπόψη του), όχι τόσο γιατί θα μειωθούν πραγματικά οι λογαριασμοί και θα δει ο ανθρωπάκος Θεού πρόσωπο, αλλά διότι, το ‘γραψα και πιο πάνω, πρέπει να διαμορφωθεί το πλαίσιο εκείνο που θα την επιτρέψει την βίαιη επιβολή του κράτους στην καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας. Μισό κιλό σάρκα απαιτούσε ο άλλος στο θεατρικό του Σαίξπηρ, μια ώρα ρεύμα ζητάει σήμερα η πατρίδα απ’ τα παιδιά της. Είναι να μην το προσφέρεις με χαρά;

Και επειδή αυτά τα λαγουδίστικα τα καμώματα δεν πάνε ποτέ μόνα τους αλλά έχουν και φόλοου απ, τι διαβάζω στο έγκυρο «Βήμα» το χθεσινό; Με δικά τους λόγια:
  • «Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει το PLAN B που έχει εκπονηθεί για το ακραίο σενάριο διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που προβλέπει περιορισμούς στην κατανάλωση ενεργοβόρων βιομηχανιών, ακόμη και περιοδικές διακοπές ρεύματος για την επαγγελματική και οικιακή κατανάλωση».
Και έχει και ουρά ο δράκος:
  • «Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στο ακραίο σενάριο που η στρόφιγγα με το ρώσικο αέριο κλείσει, το σύστημα δύσκολα θα αντέξει. Κι αυτό διότι δεν επιλύεται το άμεσο πρόβλημα με την προοπτική προσθήκης μιας 4ης δεξαμενής στον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα».
Σε απλά ελληνικά αυτό μας κάνει ότι το ψυγείο σου, η κουζίνα σου, το ερκοντίσιό σου, ο υπολογιστής σου που αυτή την ώρα με διαβάζεις κρέμονται εντελώς μα εντελώς από τα γούστα του Βλαδίμηρου. Κρατάει ανοιχτές τις στρόφιγγες; Έχεις ρεύμα για να ζήσεις, να ζεσταθείς, να ψυχαγωγηθείς. Την κλείνει; Ξεκινάνε οι διακοπές, σήμερα μία ώρα, αύριο δύο, μεθαύριο τρεις και βάρδα μην κατεβάσουν οι πάροχοι το διακόπτη πάνω στη Νικολούλη και χάσεις τη συνέχεια του θρίλερ φίλε μου. Τέτοιο κακό να μη σου τύχει!

Πέρα από πλάκα όμως, αυτή η χώρα κάποτε ηγείτο της τέταρτης βιομηχανικής επαναστάσεως (έτσι δεν μας είχαν πει;) και τώρα ψάχνει να βρει βρακί να βάλει γιατί το δικό της χέστηκε. Και κρέμεται από τα γούστα (για να μη γράψω τίποτε άλλο…) του Πούτιν και του Μπάιντεν, μπας και δει λίγο ρευματάκι στα καλώδια. Χέλοου ντάρκνες μάι ολντ φρεντ που έλεγε και το τραγούδι, μείον το ρομαντισμό του Πολ Σάιμον…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost