ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Απάντηση του Άρη Τόλιου για την εκπομπή του Θωμά Σίδερη


Ο επικεφαλής του Πρώτου Προγράμματος Άρης Τόλιος χαρακτηρίζει ακατανόητο τον θόρυβο που προκλήθηκε από την παραίτηση του Θωμά Σίδερη. «Ουδεμία ψυχολογική πίεση ασκήθηκε από την
πλευρά μου στον κ. Σίδερη» ισχυρίζεται ο Α. Τόλιος.
Ακολουθεί η απάντηση μέσω  δελτίου Τύπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ. Διαβάστε την και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
«Με αφορμή τη παραίτηση του κ. Σίδερη και τον ακατανόητο θόρυβο, που προκλήθηκε έχω να σημειώσω τα εξής: Ουδεμία ψυχολογική πίεση ασκήθηκε από την πλευρά μου στον κ. Σίδερη, όπως προκύπτει άλλωστε από τη δική του επιστολή στη διοίκηση της ΕΡΤ. Η μόνη αλήθεια είναι ότι του εξέφρασα, ως όφειλα, τις σοβαρές επιφυλάξεις μου για τον τρόπο που αρχικώς προετοίμαζε μια εκπομπή του με θέμα το «τάγμα Αζοφ».
Του εξήγησα, συγκεκριμένα, ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα το δημόσιο ραδιόφωνο να επικεντρωθεί στη σημερινή συγκυρία αποκλειστικά σε μια μικρή φασιστική οργάνωση, η οποία δεν εκπροσωπεί ούτε το 2% ενός λαού, και μάλιστα την ώρα που οι Ουκρανοί ματώνουν μαχόμενοι για την πατρίδα τους. Γι’ αυτό του αντιπρότεινα -κάτι που δέχθηκε πρόθυμα- να διευρύνει το ντοκιμαντέρ του αναδεικνύοντας όλα τα νεοναζιστικά κινήματα σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία, γεγονός που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει και το πρόσχημα Πούτιν για τη ρωσική εισβολή. Με το ίδιο σκεπτικό και χάριν της πολυφωνίας πρότεινα στον κ. Σιδερη (και επίσης το αποδέχθηκε) να δρομολογήσει και ένα ντοκιμαντέρ για τη σημερινή Ρωσία, αναδεικνύοντας τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, τη φίμωση του Τύπου, το «τάγμα Βαγκνερ».
Ως εκ τούτου, όχι μόνον δεν έγινε καμία απόπειρα λογοκρισίας, αλλά αντιθέτως υπήρξε μια επίπονη προσπάθεια από πλευράς μου, σε συνεννόηση πάντα με τον κ. Σίδερη, προκειμένου να αναδείξουμε όλες τις πλευρές και εν τέλει την αλήθεια γύρω από τη ρωσική εισβολή και την Ουκρανία. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να καταγράψω την έκπληξη μου για τους λόγους που κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν στην επικαιρότητα ένα ανύπαρκτο θέμα, όπως κυρίως και για το γεγονός ότι ενώ η συνεργασία μας με τον κ. Σίδερη ήταν μέχρι τώρα άψογη, αιφνιδίως και για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, δηλώνει ξαφνικά και αναδρομικά (!) δυσαρεστημένος.
Σε ό,τι αφορά τέλος την παραίτησή του θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος δεν ανήκει οργανικά στην δύναμη του Πρώτου Προγράμματος και εξ όσων αντιλαμβάνομαι δεν διαταράσσεται η εργασιακή του ασφάλεια, αφού είναι μόνιμος υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία με απόσπαση στην ΕΡΤ.

ΥΓ. Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και σε προσωπικό επίπεδο. Ως πολίτης, ΝΑΙ είμαι με την Ουκρανία, δηλαδή με την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, που καταδικάζουν απερίφραστα τη ρώσικη εισβολή. Αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, την οποία ουδέποτε θα επέβαλα ως θέσφατo στο Δημόσιο Ραδιόφωνο που οφείλει να είναι πολυφωνικό και να αναδεικνύει όλες τις απόψεις».
Σημ Z: Παραθέτουμε και μια άσχετη(;) ανάρτηση του καταξιωμένου δημοσιογράφου, παραγωγού και πολυβραβευμένου δημιουργού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, Θωμά Σίδερη στο fb:
"Είναι η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει έως σήμερα και έρχεται ακριβώς σε μία άκρως ζοφερή συγκυρία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι νεκροί, η απελπισία των αμάχων, ο ξεριζωμός. Είναι ακόμα η νέα ανάφλεξη στον θύλακα του Ναγκόρνο, η ανοιχτή πληγή της Συρίας, η Υεμένη, το Αφγανιστάν.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και σε αυτή τη χρονική στιγμή, το Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ένας παγκόσμιος ανθρωπιστικός οργανισμός, εταίρος του ΟΗΕ στον σχεδιασμό προγραμμάτων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ειρήνη και την ισότητα, με 36 εταίρους από 24 χώρες, με εντάσσει στο ίδρυμα ως επίσημο μέλος, και ταυτόχρονα με ορίζει μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου για τον σχεδιασμό προγραμμάτων που θα αφορούν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ισότητα και στην ειρήνη.
Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω να ανταποκριθώ με επάρκεια σε αυτό το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, αλλά τουλάχιστον θα το προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις."