ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Μόσιαλος: Κατέρρευσαν οι ιδεολογικές αφέλειες για ανωτερότητα των ιδιωτικών συστημάτων Υγείας


Tο μεγάλο δίδαγμα της πανδημίας αποτελεί η πλήρης κατάρρευση των ιδεολογικών αφελειών όσων πίστευαν στην ανωτερότητα των ιδιωτικών συστημάτων Υγείας, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής» ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Υγείας και διευθυντής του Τμήματος Υγείας του LSE θέτει ως βασικό στόχο του ΕΣΥ την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας υπηρεσίες.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει τα κενά στο σύστημα ιχνηλάτησης στην Ελλάδα, γεγονός που δεν καθιστά δυνατή την αποτύπωση της ακριβής κατάστασης της πανδημίας, ενώ υπογραμμίζει ότι χρειαζόμαστε μια ενδελεχή έκθεση που θα εξηγεί τον τεράστιο αριθμό θανάτων στην Ελλάδα. Επίσης, ο καθηγητής θεωρεί πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος της πανδημίας.
Στην ερώτηση «τι δίδαγμα μας αφήνει η πανδημία ως προς τη χρησιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ο κ. Μόσιαλος απάντησε:
Το μεγάλο δίδαγμα είναι ότι κατέρρευσαν πλήρως οι ιδεολογικές αφέλειες όσων πίστευαν στην ανωτερότητα των ιδιωτικών συστημάτων Υγείας. Το ΕΣΥ όμως που οργάνωσαν οι Παρασκευάς Αυγερινός και Γιώργος Γεννηματάς χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση. Ο βασικός στόχος του ΕΣΥ ήταν η ισότιμη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Αλλά πλέον είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας. Να στήσουμε ένα νέο ΕΣΥ, με επάρκεια πόρων, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και να αντανακλά τις σύγχρονες εξελίξεις της ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Ο νέος βασικός στόχος του ΕΣΥ πρέπει να είναι: ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας υπηρεσίες Υγείας.