ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021

ΤΑ ΠΙΝΑΣΟΥΜΙ ΟΥΛΟΙ (όσοι γλυτώσαμε απ’ την πανδημία, τέλος πάντων…)


Έρχονται ολοσούμπητα τα «περιοριστικά μέτρα»!

του Χρήστου Ξανθάκη 

Πρώτος το είχε πει ο γίγαντας ο Σκυλακάκης, που είναι του νεοφιλεύθερου χώρου και ως τούτου διατηρεί άγνοια κινδύνου. Με δικά του λόγια:..«Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: “ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε”. Αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι.
Από τη στιγμή που το χρέος σου είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από τα ταμειακά διαθέσιμα (δηλαδή -για να είμαστε ακριβείς- τα ταμειακά διαθέσιμα δεν καλύπτουν ούτε το 7% -8% του χρέους), στην πράξη, αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε -στην πορεία του χρόνου – να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος, ασχέτως ποια κυβέρνηση θα το κάνει, και να το πάρει πίσω. Συνεπώς χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια
».
Το ξαναγράφω εδώ, γιατί υπάρχουν ανάμεσά μας και πλάσματα που διαβάζουν κείμενα όπως κάνουν σεξ –πολύ στα πεταχτά! Πάμε άλλη μία λοιπόν:
«Αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι».
Δηλαδή πώς αλλιώς να το διατυπώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (και υπεύθυνος μέχρι πρότινος του ευρωπαϊκού πακέτου βοηθείας, ώσπου στρίτζωσε το Μαξίμου και τα πήρε όλα πάνω του), πώς αλλιώς να το φέρει, πώς αλλιώς να το σερβίρει; Θα το πιείτε, σου λέει, που θα το πιείτε το πικρό ποτήρι, κάτσε να κατοχυρωθώ ότι σας είχα προειδοποιήσει να μην έρθει ύστερα κάνας γάτουλας και μου διαμαρτύρεται ότι τον άφησα στο μαύρο το σκότος. Και κάπως έτσι είπε αλήθειες…
Όπως τα είπε χύμα και τσουβαλάτα και ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, σε χθεσινό του editorial στην εφημερίδα. Έγραψε εκεί, μεταξύ άλλων:
«Η επίτευξη των κανόνων που ίσχυαν πριν από τον κορωνοϊό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Τα ελλείμματα, που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, δεν μπορούν να μειωθούν χωρίς περιοριστικά μέτρα, με προφανές πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Ο απογαλακτισμός της κοινωνίας από την τεχνητή στήριξη θα μοιάζει με αποσωλήνωση ασθενούς που έχει μείνει στην εντατική πολλούς μήνες, για να δανειστώ ένα οικείο πια σε όλους παράδειγμα».
Γλαφυρό, δεν λέω, το παράδειγμα της αποσωλήνωσης, αλλά θα προτιμήσω να παραμείνω στα «περιοριστικά μέτρα». Κομψή κι εδώ η διατύπωση, δεν είναι σαν αυτά τα χυδαία «έρχεται πίτσα» του διαδικτύου, αλλά δεν κρύβει τη θύελλα που ήδη σκάει μύτη στον ορίζοντα:

Παππού, για τη σύνταξή σου έρχονται!
Θεία, για την πρώτη κατοικία σου έρχονται!
Ξάδερφε, για το δώρο του Πάσχα και των Χριστουγέννων έρχονται!
Ανηψιά, για το οκτάωρό σου έρχονται!
Ή μάλλον δεν έρχονται για το οκτάωρο, ήρθαν ήδη και το στέλνουν με συνοπτικές διαδικασίες στον αγύριστο. Πράγμα το οποίον, όπως γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς, θα μας πιστωθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως «πρωτόγνωρη μεταρρύθμιση για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», που θα μας προσδώσει «αξιοπιστία». Δηλαδή θα πάμε να συζητήσουμε με τους λοιπούς Ευρωπαίους, που μας βρίζουν χρόνια τώρα για τα δανεικά, και θα τους πούμε αφήστε μας χαλαρούς γιατί ο Χατζηδάκης έβγαλε τα μέσα έξω στο οκτάωρο. ΟΚ μπούμερ, που λένε και οι πιτσιρικάδες…
Υπάρχει, πάντως, και μία ακόμη συνιστώσα υπέρ μας, ένα ακόμη χαρτί που θα ρίξουμε στο τραπέζι. Το «υπερόπλο Μάριο Ντράγκι» που, πάντα σύμφωνα με τον διευθυντή της «Καθημερινής», θα σταθεί στο πλευρό της Ψωροκώσταινας. Προσωπικώς διατηρώ την αμφιβολίες μου για το ποιόν του ανδρός και ως τσάτσος των Εγγλέζων θυμάμαι πάντα εκείνο εκεί το ωραίο που λένε στο νησί για τους γείτονες:
Για ένα πράγμα να είσαι σίγουρος με τους Ιταλούς. Ότι θα σε πουλήσουν, δίχως κανένα δισταγμό!

Υ.Γ.: Όπως διαβάζω και ο παλιός συνάδελφος από την «Ελευθεροτυπία», Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου, έγραψε στο protothema.gr για μαύρα μαντάτα στο χώρο της οικονομίας και εξελίξεις μάλλον ζοφερές που πιθανότατα θα επηρεάσουν αρνητικά το ευ ζην του Έλληνα και της Ελληνίδας.
Στον Κωστή μόνο μην το πείτε, γιατί είναι ψυχή ευαίσθητη και μπορεί να τον πάρουν τα ζουμιά…