ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Τα ΜΜΕ και οι «φυλές» των αναγνωστών - Ποιοι διαβάζουν τι και από που ενημερώνονται


Ποιες είναι οι «φυλές» στις οποίες χωρίζονται οι πολίτες με βάση τις ενημερωτικές τους συνήθειες και τις στάσεις τους απέναντι στα ΜΜΕ; Σύμφωνα με ανάλυση της Prorata, προκύπτουν τρεις διακριτές..Η πρώτη και μεγαλύτερη φυλή, που αντιστοιχεί περίπου στο 43% του πληθυσμού, αποτελείται κυρίως από άτομα που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς και το μετριοπαθές Κέντρο, τείνουν να στηρίζουν τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ηλικιακό κέντρο βάρους τους είναι σχετικά υψηλό.
Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών είναι σχετικά ικανοποιημένη από τη λειτουργία των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, ενώ παρουσιάζει έντονο σκεπτικισμό απέναντι στα social media. Θεωρεί εξαιρετικά αξιόπιστα ως προς την παρεχόμενη ενημέρωσή τους τα τηλεοπτικά κανάλια ΣΚΑΪ και ΕΡΤ1, αλλά και τους διαδικτυακούς ιστότοπους kathimerini.gr, capital.gr, iefimerida.gr, protothema.gr και liberal.gr, ενώ η «Καθημερινή», «Το Βήμα», το «Πρώτο Θέμα» αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 100,3 προσλαμβάνονται ως τα πλέον αξιόπιστα έντυπα και ραδιοφωνικά μέσα.
Η δεύτερη φυλή, που αντιστοιχεί περίπου στο 29% του συνολικού πληθυσμού, αποτελείται κυρίως από άτομα που αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο αριστερό και αντι-δεξιό χώρο, στηρίζοντας εκλογικά κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η μόνη εντός της οποίας κυριαρχούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών αλλά και αυτή της οποίας η ηλικιακή σύνθεση υστερεί στις παραγωγικές ηλικίες 34 έως 54 ετών.
Είναι, σαφώς, η πιο εχθρική εκ των τριών φυλή απέναντι στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και τον τρόπο που αυτά ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ενώ προσλαμβάνει ως πιο αξιόπιστα τα τηλεοπτικά κανάλια Kontra Channel και Open Beyond. Τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης που κυρίως εμπιστεύεται η εν λόγω φυλή είναι το efsyn.gr, το news247 και το avgi.gr, ενώ οι εφημερίδες που αξιολογούνται ως οι πιο αξιόπιστες είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών», το «Documento», η «Αυγή», ο «Ριζοσπάστης» και η «Εποχή». Τέλος, μεταξύ όσων ακούνε ραδιόφωνο εντός της συγκεκριμένης κατηγορίας κορυφαίοι ως προς την αξιοπιστία τους παρουσιάζονται ο σταθμός 105,5 στο Κόκκινο, το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και ο Real FM.