ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Γιατί δεν κάνουν τον Μαγιορκίνη κυβερνητικό εκπρόσωπο;

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Σωτήρη Τσιόδρα στις ενημερώσεις, αλλά οι θέσεις του, προκαλούν γιατί περισσότερο προσομοιάζουν με κυβερνητικό εκπρόσωπο παρά σε.. επιστήμονα που πρέπει να ενημερώνει τον πληθυσμό για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις για την πανδημία. Στίγμα στην ενημέρωση του ήταν η προσπάθεια του να καλύψει το Υπουργείο παιδείας για το πλήθος των μαθητών στα σχολεία, που μάλιστα έγιναν αντικείμενο κριτικής από σοβαρούς επιστήμονες. Τότε, γιατί σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά και φυσικά δεν μπορεί να μας εξηγήσει γιατί αφού όλα τα έκαναν τόσο καλά σήμερα έχει μπει λουκέτο παντού και το δημόσιο σύστημα υγείας είναι λίγο πριν την κατάρρευση με τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Παράλληλα έντονες αντιδράσεις είχαν προκληθεί για το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, κέντρο στο οποίο στο παρελθόν συνεργαζόταν ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα αφού το επιτρέπει ο νόμος» είχε πει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Προφανώς δεν κατάλαβε την ηθική διάσταση του θέματος και απάντησε ως πολιτικός.
Ο κ. Μαγιορκίνης παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Τσιόδρα δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο του. Προχθες στην ενημέρωση, δέχθηκε ερώτηση από το newpost για ένα θέμα που κυριαρχούσε σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης που όλα έδιναν την ίδια διάσταση, «Έρευνα: Τα σούπερ μάρκετ αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του κορωνοϊού». Ακόμα και η ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης, παρουσίασε το θέμα με τον ίδιο τρόπο (ΕΔΩ) .
Ο κ. Μαγιορκίνης αλλά και ο κ. Χαρδαλιας απάντησαν με ύφος απαξίωσης, λες και έφταιγε η δημοσιογράφος που ρώτησε και όχι το θέμα που ήδη είχε προκαλέσει ανησυχία. Και για να το ξεκαθαρίσω δεν παίρνω θέση πάνω στην έρευνα ή πως ακριβώς έγινε ή τι έδειξε, αλλά στο ύφος της απάντησης που δεν συνάδει στον ρόλο ενός επιστήμονα.
Για τον κ. Χαρδαλιά, που προσκυνάει και φυλάει το ράσο εν μέσω πανδημίας και με τους ιεράρχες να νοσεί ο ένας μετά τον άλλον δεν περίμενα κάτι διαφορετικό αλλά από έναν επιστήμονα που έχει την αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες και να πείθει την κοινή γνώμη για την ανάγκη προστασίας από τον κορωνοϊό, υπάρχει ισχυρή η αίσθηση ότι συμπεριφέρεται περισσότερο ως κυβερνητικός παράγοντας.
Και προφανώς θα περίμενα την τήρηση δεοντολογίας και την επαναφορά στην τάξη από το γραφείο τύπου του Υπουργείου Υγείας όταν η ενημέρωση γίνεται με γραπτές ερωτήσεις και ο δημοσιογράφος δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στον επιεικώς αντιδεοντολογικό τρόπο απάντησης. Θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Μαγιορκίνης ότι δεν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος και ότι ακόμα και σε ενοχλητικές ερωτήσεις υπάρχουν καλές ή κακές απαντήσεις.
Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν καμία σημασία, θα έμεναν ως σχολιασμός μεταξύ μας, αλλά «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» πήρε θέση η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άννα Λινού.
Όπως ανέφερε η κ. Λινού, σύμφωνα με νέες μελέτες στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς. Η κ. Λινού απάντησε ως επιστήμονας χωρίς το άγχος ότι αυτό δημιουργεί την ανάγκη στην κυβέρνηση για αποφάσεις ή λήψη μέτρων. Ο κ. Μαγιορκίνης ως τι απάντησε; Ως επιστήμονας ή ως κυβερνητικός εκπρόσωπος;
Για τα «πρακτικά» η κ. Λινού είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το ΕΚΠΑ. Στην ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία η κ. Λινού έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων της Ιατρικής Σχολής Μάγιο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην πολιτεία Μινεσότα των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου Κέιζ Ουέστερν Ριζέρβ στο Οχάιο των ΗΠΑ και του Διεθνούς Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία στη Λεμεσό της Κύπρου. Από το 1982 είναι μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 2004 είναι Τακτική Καθηγήτρια.
- το κείμενο του Ν. Παναγiωτόπουλου είναι από το newpost