ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Από κύμα σε κύμα, από βρόχο σε βρόχο


Γράφει ο
Παντελής Μπουκάλας
Και τρίτο κύμα πανδημίας; Πριν καν βγάλουμε το κεφάλι πάνω από το δεύτερο και ανασάνουμε, πρέπει ν’ ανησυχούμε για το τρίτο, στις αρχές του 2021 πια; Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερη στιγμή για ν’ ακουστεί η αυστηρή προειδοποίηση του ΠΟΥ, διά στόματος του Βρετανού αξιωματούχου Ντέιβιντ Ναμπάρο:.. τώρα που, ενόψει των εορτών, πολλές κυβερνήσεις σκέφτονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, παρότι η πορεία της COVID-19 δεν το επιτρέπει.
Η σπουδή, το βλέπουμε παντού, και στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί σαν φραγμός αλλά σαν συντηρητής της νόσου ή και υπερμεταδότης. Η επιθυμία υποστήριξης της οικονομίας, όσο λογική κι αν είναι, αν δεν συμφωνεί με την πραγματική επιδημιολογική εικόνα, και την οικονομία ζημιώνει και τη δημόσια υγεία. Εφόσον ο ιός διασπείρεται εκθετικά, όχι γραμμικά, το αγχωμένο άνοιγμα της αγοράς εκθέτει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους και το καταναλωτικό κοινό στις ορέξεις του, στην πείνα του για νέους ξενιστές.
Αυστηρή η προειδοποίηση του ΠΟΥ, αυστηρή και η κριτική του στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: η αντίδραση της Ευρώπης αποδείχθηκε ελλιπής. Το σπασμωδικό άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ουσιώδεις διασυνοριακούς ελέγχους και με υψηλότατη πληρότητα σε αεροπλάνα και πλοία, έβλαψε παρά ωφέλησε. Οι κυβερνήσεις έχασαν την ευκαιρία της καλοκαιρινής ανάσας για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ενισχύσουν επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας.
Αν ο λόγος του ΠΟΥ ακούγεται γραφειοκρατικά απόμακρος και γενικόλογος, ιδίως σε ώτα όχι απλώς μη ευήκοα αλλά εθισμένα στους επαίνους, ας ακουστεί η έκκληση πια και όχι προειδοποίηση ενός από τους κατ’ εξοχήν γνώστες της ελληνικής πανδημικής πραγματικότητας: του Νίκου Καπραβέλου, διευθυντή της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Και αυτός φοβάται το τρίτο κύμα. «Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι απελπιστική. Εχουμε γεμίσει τις Εντατικές. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα. Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα. Αν ανοίξει η οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει, φοβάμαι ότι τον Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».
Η ελλιπής τήρηση των μέτρων (από αρνητές, ωχαδερφιστές, παρτάκηδες, πιστούς και ποιμένες πιστών κ.ά.), η ελλιπής προετοιμασία του ΕΣΥ και η αργοπορία στην επιβολή νέων περιορισμών υποδεικνύονται από τους ειδικούς ως οι αιτίες που θέριεψαν το δεύτερο κύμα. Αν επέλθει και τρίτο, ο φαύλος κύκλος θα μετατραπεί σε ασφυκτικό βρόχο.

- το κείμενο του Π. Μπουκάλα είναι από την Καθημερινή (24.11.2020)