ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Η αστυνομική βία και η «Ναυτία» της Liberation


«Ναυτία». Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Liberation με την σοκαριστικη φωτογραφία σχολιάζει τη βίαιη επίθεση αστυνομικών σε πολίτη με κριτήριο το χρώμα του.
Η υπόθεση ενίσχυσε τις αντιδράσεις για το νόμο «καθολικής ασφάλειας» που απαγορεύει σε πολίτες και δημοσιογράφους να βιντεοσκοπούν αστυνομικούς.
Πάντως η γαλλικής κυβέρνηση.. έπειτα από τα περιστατικά αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών αποφάσισε να επανεξετάσει τον νόμο «καθολικής ασφάλειας», που θα απαγορεύει να φωτογραφίζονται οι αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας. Τελευταίο κρούσμα αστυνομικής βίας σημειώθηκε όταν αστυνομικοί διέλυσαν βίαια προσφυγική κατασκήνωση στο Παρίσι, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις, ενώ χθες ασκήθηκε δίωξη σε αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν μαύρο πολίτη.
Την είδηση για επανεξέταση του νόμου ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, όπου ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό για να συζητήσουν σχετικά με τη νομοθεσία και ότι ο Ζαν Καστέξ του είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σχετικά με την πρόθεσή του να συστήσει την επιτροπή.
Λίγο αργότερα το πρωθυπουργικό γραφείο το επιβεβαίωσε, αναφέροντας ότι θα συγκροτήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα επιφορτιστεί στο να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου. Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνάντηση του Ζαν Καστέξ με τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλίας, Ζαν-Μαρί Μπουργκουμπουρού, ο οποίος φέρεται ως πιθανός επικεφαλής της επιτροπής. Τα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής θα παρουσιαστούν σε ένα μήνα από την έναρξη των εργασιών της, ώστε ο νόμος, μετά τις αλλαγές να κατατεθεί στη Γερουσία, τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν δικαστές και «αναγνωρισμένες προσωπικότητες».